Malatya ekonomisinin can damarı kayısıyı her fırsatta konuşuyoruz, dile getiriyoruz ve sadece bununla kalıyoruz.

Peki kayısı fuarı… Fuarı neden konuşmuyoruz?

Malatya Kayısı Fuarı beş yıldır çeşitli bahaneler ile iptal ediliyor.

Son iki yıldır dile dahi getirilmiyor. Artık o kadar alıştırıldık ki bu duruma festivalin yapılıp yapılmayacağına ilişkin açıklama yapma gereği bile duyulmuyor.

Eee… Hal böyle olunca, beş yıldır iptal edilen kayısı festivali bu yıl da sessizliğini koruyor.

Malatya Kayısı Fuarı’nın her şeyden öte kayısının tanıtılmasında büyük payı vardı. Malatya’nın sahiplendiği, kenetlendiği tek fuardı. Her ne kadar unutturulmaya çalışılsa da birçoğumuz hatırlar Kayısı Fuarını.

Birçok firma ve üretici stantlar kurar, kayısıyı tanıtırdı. Kısaca, kayısı ile ilgili her şey vardı bu fuarda. Akşam saatlerinde ise konserlerle eğlenirdi Malatyalılar. Konserler başlamadan önce herkes yerini alır ve sıkılmadan beklerdi. Hasat döneminin sona erdiği zamanlara denk getirilirdi ki, katılım da yoğun olsun. Her şey düşünülürdü yani.

Peki ne oldu da Kayısı Fuarı unutturulmaya çalışılıyor?

Fuarın yapılmadığı ilk yıllarda terörle mücadele gerekçe gösterildi.

“Türkiye şehitlerine ağlarken Malatya’da eğlence yakışık almaz” denildi.

Bir bakıma doğru bir düşünce belki. Ama terörün amacı da bu değil mi zaten? Bölmek, yıkmak, parçalamak, ağlatmak.

Türkiye olarak kenetlenip terörün her türlüsüne fırsat vermediğimiz gibi amacına da fırsat vermememiz gerekmez mi?

“Avrupa Birliği tarafından Coğrafi İşaret Tescili” alan bir kayısımız var. Kayısının sorunları bir yana Malatya’da kayısı Fuarı unutturuladursun, Mersin Mut’ta Kayısı Festivali’nin geçen yıl 55’incisi düzenlendi, bu yılda 56’sını düzenlemeye hazırlanıyorlar.

Bir de Iğdır var tabi… Ülkenin kayısı merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor Iğdır ve bu yıl Kayısı Festivali Iğdır’da kutlanmaya başlandı. İlk kez düzenlenmesine rağmen “Iğdır Kayısı Festivali” oldukça renkli görüntülere sahne oldu ve günlerce konuşuldu.

Kayısı Festivalinin bir diğer adresi de Isparta oldu. Kentte, Isparta Belediyesi tarafından Senirkent'in Gençali Köyü'nde 1. Kayısı Festivali düzenlendi. Aynı zamanda köyde 6 bin 500 ton kayısı üretildi.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da Gençalilere seslenerek köye kayısı dikilmesini istedi. Bu festival Isparta adına gurur vericidir tabi. Ama Malatya’nın da artık neyi kaybettiğini görmesi gerekir.

 “Dünyanın Kayısı Başkenti” diye bir ünvanı üstlenen Malatya’da, Kültür A.Ş. yönetiminin “olumlu” bakmaması yüzünden, Kayısı Fuarı’nın iptal edildiği iddia ediliyor.

Malaya Kültür A.Ş Genel Müdürünün değişmesinden sonra yapılmayan kayısı festivalinden öte Malatya’daki diğer kültürel etkinliklerde bir bir iptal ediliyor yada festivallerdeki konser programları çıkartılıyor.

Kültür A.Ş gibi kentin kültürel etkinliklerinden sorumlu bir kurumun üstendiği sorumluluğun farkında olmayarak hareket etmesi de tartışmaya açık ayrı bir konu…

Kayısı festivali yapılmaya yapılmaya artık hafızalardan da mı silindi?

Tamamen değil ama silinmesi için büyük çabalar var gibi. İnanır mısınız kayısı Fuarını duymayanlar bile var.

Bu durum, Kayısı festivalinin yıllarca iptal edilmesi ve yetkililerin öne çıkarmamasından kaynaklı…

Bu durum kulak tıkanacak değil, Malatya’nın bir ayıbı olarak tartışılacak bir konudur…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.