İngiltere ve Çin’de araştırmacılar tarafından kalp ve damar hastalıkları, bazı kroner rahatsızlılar, istemik ve hemorajik inme ve isetemik kalp hastalıkları ile yumurta tüketimi arasındaki ilişki incelendi.
Bu ilişkiyi incelemek için Çin'de 10 farklı coğrafi bölgeden, 30-79 yaşlarında, yaklaşık yarım milyon yetişkinle yürütülen bir çalışamadan veriler kullanıldı. Katılımcılara ne kadar sıklıkla yumurta tükettikleri soruldu ve bu kişiler takibe alındı.
Araştırmacılar şeker hastalığı olmayan, kalp rahatsızlı bulunmayan ve kanser olmayan 416 bin 213 kişi üzerinde araştırma yaptı. Bu grup yaklaşık olarak 8-9 yıl takip edildi. Ve bunların 83 bin 977’si kalpten, 5 bin 103’ü ise kroner rahatsızlıktan öldüğü kaydedildi.
Çalışma henüz yapılmamışken bu araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 13’ü günde en az bir yumurta tüketiyor yüzde 9,1’i ise pek nadir veya hiç yumurta tüketmediği belirtildi. Araştırmanın sonucunda yumurta tüketenlerle karşılaştırıldığında günlük yumurta tüketmenin kalbinden rahatsız olanlarla dolaylı olarak bir ilişkisinin olduğu açık bir şekilde gözlendi.
Yumurta inme riskini yüzde 26 azaltıyor. Bu araştıma sonucunda gözlenen şeylerden bir diğeri ise günde en az bir yumurta tüketenlerin, inme geçirme riskinin yüzde 26, ölüm riskinin ise 28 olduğu gözlendi. Ayrıca kalp ve damar rahatsızlığı riskinin de yüzde 18’e düştüğü açık bir şekilde ortaya çıktı.
Günlük olarak yumurta tüketen katılımcılarda iskemik kalp hastalığı riskinin yüzde 12 daha düşük olduğu gözlendi.Yumurta, karotenoid, vitamin, fosfolipid, yüksek kaliteli protein gibi biyoaktif bileşenleri de içinde barındırıyor.