Çarmuzu Ortaokulu öğretmenleri tarafından disleksi farkındalığı oluşturmak için hazırlanan “Disleksi Gizli Hazine Projesi” Avrupa Birliği tarafından kabul gördü. Proje kapsamında Malatya’dan 5 öğretmen Çek Cumhuriyetine giderek disleksiye yönelik uygun ve doğru eğitim tekniklerini öğrenecek.
Çarmuzu Ortaokulu öğretmenleri tarafından öğrenme bozukluğu problemlerinden biri olan disleksi hastalığına karşı farkındalık oluşturmak için hazırlanan “Disleksi Gizli Hazine Projesi” Avrupa Birliği tarafından kabul gördü.
Proje kapsamında Malatya’dan 5 öğretmen ocak ayında Çek Cumhuriyetine giderek disleksiye yönelik uygun ve doğru eğitim tekniklerini öğrenecek. Öğretmenler daha sonra öğrendikleri teknikleri Malatya’da bulunan okullardaki öğretmen ve personellere aktaracak ve hastalığa karşı farkındalık oluşturacak.
Avrupa Birliği Başkanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen proje hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü ve matematik öğretmeni Elif Keleş Yılmaz, disleksi problemi olan öğrencileri, doğru eğitebilmek ve farkındalık oluşturmak adına Avrupa’ýa gideceklerini ve eğitim alacaklarını söyledi.
Disleksi tanısı konusunda ailelere büyük görev düştüğünü dile getiren Yılmaz, ailelerde de bu konuda farkındalık oluşturmaya çalışacaklarını ifade etti. Yılmaz, “Çocuğunuz belli bir yaşa gelmiş ama hala okuma ve yazmayı beceremiyorsa bu konunun üzerine düşmeniz gerekiyor. İşte biz tam bu konuda ailelere disleksiden bahsedeceğiz. Disleksinin zihinsel bir hastalık olmadığını anlatacağız, çocuğu disleksi olan ailelerin nasıl bir tutum takınması gerektiğini anlatacağız” dedi. Ailelere tavsiyelerde de bulunan Yılmaz, erken tanının çocuğun özellikle eğitim hayatında büyük önem arz ettiğini dile getirdi.
Disleksi hastalığından bahseden Yılmaz, bunun bir hastalık değil doğuştan gelen bir algılama problemi olduğunu belirterek, “Disleksi çocuğun okuma, yazma ve matematik becerilerinde beklenen seviyeyi gösterememe durumudur. Bir hastalık değildir. Doğuştan gelen bir algılama problemidir” diye konuştu.
ERTV HABER MERKEZİ