Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler ortaya koydu ki yediklerinizin 4’te 1’ini azaltarak kanser riskini düşürebilmek mümkün. Yapılan deneyler, sınırlı kalori alımının hastalık riskini azalttığını ortaya koydu. İnsanlar yediklerinde dengeli bir azaltma yaparsa hastalıklardan korunma ihtimalini de artırmış olur.
Çok fazla ya da az yemek zararlı olabiliyor. Bu nedenle kişi kendi için dengeli ve yeterli beslenmeyi belirlemelidir. Dengeli ve yeterli beslenme şekli ise kişide kişiye farklılık göstermektedir. Sınırlı kalori alımına dönük çalışmalar ortaya koyuyor ki bu yönde kısıtlamalar yapılması bireylerin beden kütle indeksleri, genetik faktörleri ve yaşam şartları da göz önünde bulundurulmalıdır.
KALORİNİN AZ ALINMASI ÖMRÜ UZATABİLİYOR
Alacakları kalorinin ne kadarla sınırlandırılacağına karar veren bireylerin kendi bünyesel özelliklerine göre kalori belirlemeleri gerekmektedir. Bu durumda yediğimiz yiyeceklerden 4’te 1’ini azaltmak oksidatif stresin azalmasında da etkindir. Bu yönde yapılan azaltmalar kansere yakalanma oranını da azaltmakta olduğuna dair çeşitli bilimsel çalışmalar yapılıyor. Buna bağlı olarak dolaylı dahi olsa aza miktarda kalori alınması yaşamı uzatmaktadır.
“AZI KARAR ÇOĞU ZARAR”
Yapılan açıklamalar tamamen az yemek gerekli anlamını taşımıyor. Yetersiz beslenme durumunda vücudumuzun ihtiyaç duyduğu başta kalsiyum olmak üzere gerekli minareleri ve vitaminleri alamayız.
Örneğin bir kişi şişman olmasına rağmen ihtiyacı olan besin öğelerini bünyesine katamamış olabilir. Proteinden çok az miktarda, karbonhidrattan ise fazlaca almak obezite dahil birçok kronik hastalıklara neden olabilmektedir. Özellikle metaboliksendrom, karaciğer, böbrek, diyabet hastalıklarında risk daha yüksektir. Bu bağlamda “azı karar, çoğu zarar” demekte fayda var. Hastalıkların ve yaşlanmanın oksidatif stresle bağlantılı olduğu belirtiliyor.