Avrupa Birliği (AB) çevre ve deniz kirliliğini önlemek için bir tasarıya imza attı. Bu tasarıda tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanmasına ilişkin. Bu tasarı, plastik çatal bıçaklardan, kulak temizleme pamuğundan pipete, balon çubuklarına ve içecek karıştırıcılarına kadar bir çok ürünün yasaklanmasını öngörüyor.
Plastik ürünlerin yasaklanmasına ilişkin AB tasarı sundu. Bu tasarı, Yasaklanacak ürünlerin yerine de alternatiflerinin getirilmesi kararlaştırılıyor.
Avrupa Komisyonu, Küresel etkileri olan bir konuya öncülük ederken sahillerde en çok karşılaşılan 10 ürüne de dikkat çekti.
Dünyada her yıl yaklaşık 300 milyon ton plastik üretiliyor. Bununla birlikte her yıl yaklaşık 10 milyon ton plastik deniz ve okyanuslara karışıyor. Avrupa kendi başına her yıl 25 milyon ton plastik atık üretiyor. Ve ürettiği atıkların yüzde 30'undan fazlası geri dönüşüme gönderiliyor.
Bu ürünler canlı sağlığını tehdit ediyor, bunun üzerine harekete geçen Avrupa Birliği tasarısı, plastik çatal bıçaklardan, içecek karıştırıcılarına, kulak temizleme pamuğundan pipete ve aynı zamanda balon çubuklarına kadar birçok ürünün yasaklanmasını planlıyor. Yasaklanan bu ürünlerin yerine de alternatif ürünlerin getirilmesi planlanıyor.
AB tasarısı onaylanırsa, AB üyesi ülkelerin tek kullanımlık bu plastik ürünlerini günlük hayatlarından çıkarmaları gerekecek. Fakat bu yasağın hayata geçirilebilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Örneğin, AB üyesi 28 ülke ile Avrupa Parlamentosu'nun onayının alınması gerekecek.
Bilim, plastiklerin mikroskobik parçalarının sofralarımıza geldiğini, ordan da akciğerlerimize geçtiğini gösterdi.