ERTV’de gündem özel programına konuk olan İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Pandemi nedeniyle devam eden uzaktan eğitim sürecinde Malatya’nın ihtiyacına cevap verebilecek tablet sayısının 30 - 40 bin olduğunu ancak dağıtılan tablet sayısının 7 bin 790 olduğunu söyledi. Kanbay, “Dezavantajlı grubu bir kenara bırakın Malatya’nın 15 bin civarında öksüz, yetim veya ailesi parçalanmış çocuğu var. Bu şehir annesi babası olmayan çocuklara sahip çıkmış değil daha. Bu beni çok rahatsız ediyor. Ben şehrime açık sözlü olacağım. Malatya’da sadece ismen güçlü olan STK’lar var. Ama somut anlamda bu STK’ların karşılığı yok” dedi.
Malatya’da eğitimin sorunları, pandemi sürecinde uzaktan eğitim, ERTV’de Tutku Eren’in hazırlayıp sunduğu gündem özel programında masaya yatırıldı. Programın canlı yayın konuklarından biri de Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay’dı.
“MALATYA SINIFTA KALDI, SADECE İSMEN GÜÇLÜ STK’LAR VAR, SOMUT ANLAMDA KARŞILIĞI YOK”
Gaziantep’in 100 bin tablet dağıttığını hatırlatan Kanbay, Malatya’nın tablet ihtiyacının 30-40 bin civarında olduğunu söyledi. “Dezavantajlı grubu bir kenara bırakın Malatya’nın 15 bin civarında öksüz, yetim veya ailesi parçalanmış çocuğu var. Bu şehir annesi babası olmayan çocuklara sahip çıkmış değil daha. Malatya’da sadece ismen güçlü olan STK’lar var. Ama somut anlamda bu STK’ların karşılığı yok. Kocaman Malatya sınıfta kaldı.” diyen Kanbay şöyle konuştu; “Uzaktan eğitimde hem tablet hem de internet erişimi noktasında daha çok dezavantajlı bölgelere yöneldik. Gittiğimiz köylerde şunu gördük. Bizim öğrencilerimizin 9 ay boyunca hiç derse girmediğine şahit olduk. Ben bu makamda olduğum için bunun vebali benim sırtımda. Bu tarafta belki sessizliğimizi koruyabiliriz ama bunun öbür tarafı var. Vebali var. Kocaman bir Malatya, 2 tane Cumhurbaşkanı yetiştirmiş, birçok iş adamı yetiştirmiş bir Malatya uzaktan eğitimde erişim sağlayamayan öğrencilerine sahip çıkma konusunda bana göre sınıfta kaldı. Biz hayırseverlere gittiğimiz zaman 5-10 tabletle bizi uğurluyorlar. Ben onlara teşekkür ederim ama bu yeterli değil. Gaziantep 100 bin civarında tablet dağıtabiliyor. Malatya’da ihtiyaca cevap verebilecek 30-40 bin tablet. Bireysel çabamla topladığım ve sisteme girdiğimiz tablet sayısı ise 2 bin civarında. Bakanlığın gönderdikleri ile beraber 7 bin 790 civarında tablet dağıttık. Yeşilyurt Belediyesi’nin bize verdiği ve sisteme işlediğimiz bir liste var, o da 500 tane. 100 tane bize verdiler, 400 tane de kendileri dağıttılar. Bunları neden söylüyorum. Çünkü mükerrer dağıtım oluyor. Biz sisteme girmediğimiz zaman yada bizim kontrolümüzde olmadığı zaman bazen 1 kişi 3-5 defa tablet isteyebiliyor. Maalesef şehirde böyle bir etik sorunumuz da var. Biz bu tabletlerin Milli Eğitim Bakanlığı özelinde alınmasını istiyoruz. 20-30 tane değil. Biz şehir olarak bir araya gelelim, 30-40 bin tablet alalım. Bunların hepsini Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden alalım. Milli Eğitim Bakanlığı da bunların internet paketini karşılıyor. Haliyle internet sorununu da çözmüş olacağız. Malatya’da sadece 15 bin civarında öksüz, yetim veya ailesi parçalanmış çocuğu var. Bu şehir annesi babası olmayan çocuklara sahip çıkmış değil daha. Dezavantajlıları bir kenara bırakalım. Bu beni çok rahatsız ediyor. Ben Malatyalıyım. Ben kendi şehrime açık sözlü olacağım. Kendimi de eleştiriyorum. Ben Hançukur’dan Fatih Lisesi’ne 3 sene boyunca yürüyerek gidip geldim. Benim hayatım değişti ama orada hayat değişmedi. Benim gibi bir sürü insan var. Bizim geldiğimiz yeri unutmamız lazım. Kendi mahallelerimize ne zaman sahip çıkacağız? Malatya’da sadece ismen güçlü olan STK’lar var. Ama somut anlamda bu STK’ların Malatya’da karşılığı yok.”
“MALATYA’DA TÜM GRUPLARDA YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLAMAK İSTİYORUZ”
15 Şubat’ta köy okullarının açılacağı konusuna da değinen Kanbay, Malatya’da tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirterek, tüm gruplarda yüz yüze eğitime başlamak istediklerini ifade edip, sözlerine şöyle devam etti; “Biz bir önceki süreçte ilçe merkezlerimizdeki okulları açmıştık. Yine aynı şekilde olacak. Malatya’nın bu süreçte farklı bir tecrübesi oldu. Malatya’da derslik başına düşen öğrenci sayımız, ilçe merkezlerimiz ve köylerde 15 civarında, yani 20’nin altında. Haliyle bu tarz yerlerde bence beklemeye gerek yok. Yüz yüze eğitim elzem. Bizim şehrimizde yüz yüze eğitimi başlatmamız lazım. Bu yüzden biz hazırlıklarımızı yaptık. Battalgazi ve Yeşilyurt haricinde 11 ilçemizde tüm kademelerde tam gün eğitim verecek, anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise grupları olmak üzere biz hazırlıklarımızı yaptık. 15 Şubat’ı bekliyoruz heyecanla. Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizde ise ortalama 80-90 civarında mahallemizde okulları açmak istiyoruz. Battalgazi’de 50 mahalle, Yeşilyurt’ta yaklaşık 40 mahalleyi de eğitim öğretime tüm kademelerde açmak istiyoruz. Sayın valimizde bu konuyu son derece ciddiyetle takip ediyor. Bu konuda bence Malatya şanslı. Önümüzdeki hafta hangi mahallelerde okulların açılacağını paylaşacağız. Biz tüm grupların yüz yüze eğitime başlamasını istiyoruz. Tüm hazırlıklarımızı yaptık, 15 Şubat’ı bekliyoruz. Sağlık İl Müdürlüğümüz ile irtibat halindeyiz. 1 Mart’a kadar tüm öğretmenlerimiz aşılanacak gibi görünüyor. Yüz yüze eğitim mutasyondan dolayı tekrar sarkabilir. Okullarımız güvenli limanlar ama herkesin yüz yüze eğitime devam edebilmesi için kurallara dikkat etmesi lazım.”
KAYNAK: ERTV HABER MERKEZİ