Ticaret Bakanlığınca yürütülen Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi kapsamında Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıda kooperatifleşme ve kayısı üretimi ile pazarlanmasında kooperatifleşme çalışmaları konuşuldu. Burada konuşan AK Parti Milletvekili Öznur Çalık, kooperatifleşme konusunda Malatya'nın acı tecrübelerinin olduğunu ancak bu konuda iyi örneklerin de mevcut olduğunu söyledi.
Ticaret Bakanlığınca yürütülen Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi kapsamında Malatya Ticaret Ve Sanayi Odasında tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıda kooperatifleşmenin yanı sıra kayısı üretimi ve pazarlanmasında kooperatifleşme çalışmaları konuşuldu.
Toplantıda bir konuşma yapan AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık Malatya ekonomisinin omurgasını kayısının oluşturduğunu ifade ederek, "Biz tarımla geçinen bir şehiriz. Yaklaşık 350 milyon dolarlık bir ihracatımız var bunun 300 milyon dolarını da kayısı oluşturuyor. Bunu artırmak bizim elimizde. Üreticimiz için fiyat belirler, ürünün tarladan rafa kadarki sürecini iyi takip eder ve birlikte hareket edersek bunu başarabiliriz" dedi.
Çalık, kooperatifleşme konusunda Malatya'nın acı tecrübelerinin olduğunu ancak bu konuda iyi örneklerin de mevcut olduğunu söyledi. Ders alınması durumunda bu konuda başarı sağlanacağını sözlerine ekledi. Çalık, "Malatya'da kayısı birlik adını duyunca herkes kaçıyor. Kayısı birlik 1992 de kuruluyor ve 20 yıl sonra iflas ediyor. Tabi ki acı bir tecrübe var. Ancak geçmişten ders alırsak yeni kooperatif kurduğumuzda aynı hatalara düşmeyiz. Bugün Tariş bir markaysa, Marmara birlik bir markaysa ve bölgelerinde vergi rekorları kırıyorsa demek ki bu işte başarı yakalanabilir" ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan ise, kooperatif bilinci oluşturmak amacıyla böyle bir toplantı organize ettiklerini ifade ederek, "Kooperatif kurmak çok kolay, 3 bin TL ile bu işi yapabilirsiniz. Ancak bu kooperatif çalışmadığı ve ekonomik katkı almadığınız zaman bir sonuca varılmaz. Onun için biz bilinç ve farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bunun için de il il gezip anlatıyoruz. Malatya'da kayısı birlikle ilgili bir çalışmamız var. Bu konuyu takip ediyoruz. Kayısı için böyle bir oluşum istenmesi durumunda elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, kooperatifin kolektif çalışma anlamına geldiğini dile getirerek, "Biz yöneticiler halkın yararına olan şeyleri yapmalıyız. Yapmış olmak için yapmamalıyız. Malatya kooperatif anlamında dili yanmış bir şehir. Tabi ki ülkede başarılı kooperatifler var. Bu konuda burada bir toplantı yapılıyor. Ben şehrimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Kayısı bizim içim çok önemli, inşallah kayısının katma değerini arttıracak önemli işlere vesile olur" diye konuştu.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise, yardımlaşma kültürünün yaygın olduğu Türkiye'de kooperatifleşmenin şimdiye kadar gelişmemesinin şanssızlık olduğunu vurguladı.
ERTV HABER MERKEZİ