6 Şubat depremleri sonrası, Malatya yürütülen inşa faaliyetlerinde İnönü Üniversitesi’nin sürece dahil olmadığı iddialarına yanıt veren İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, AFAD’ın Eylem Planı ve Şehir Afet Yönetiminde üniversitelere yer verilmediğini, üniversitelerin dışlandığını ifade etti. Akpolat, şehrin mimari projelerinin çizimi konusunda üniversiteye danışılmadığını, kimsenin fikrinin alınmadığını, Ankara’dan bir mimar ile anlaşıldığını söyledi. Akpolat, Malatya’da birlik ve beraberlik içerisinde hareket etme kültürünün de eksik olduğuna dikkat çekti.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, ERTV’de Gündem Özel Programının Canlı Yayın konuğu oldu.
6 Şubat depremlerinde İnönü Üniversitesi’nde 20 binanın ağır hasar alarak yıkıldığını belirten Akpolat, fiziki koşulların yetersizliği nedeni ile yüz yüze eğitime devam etmekte zorlandıklarını ifade etti. Akpolat, “20 bina bizim tüm eğitim bloklarımızın yüzde 55'ine denk geliyor. Toplam kapalı alanımızın 90 bin metrekaresi yıkılmış oldu. Bu anlamda ciddi bir fiziki mekan sorunumuz var, derslik sorunumuz var. Devletimizin kaynakları çerçevesinde bir merkezi derslik İnşaat temelini attık birkaç ay önce. Bu Muhtemelen 2 ve 2 buçuk yıl gibi bir süre ile bitmiş olacak” dedi.
Deprem sürecinde İnönü Üniversitesi’nin üstlendiği role dikkat çeken Akpolat, AFAD’ın Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı ile Şehir Afet Yönetiminde üniversitelere yer verilmediğini, dışlandığını ifade etti. Akpolat, “Eylem planında şehir afet yönetiminde üniversitelere yer verilmemi. Protokollerinde yok. Protokolde üniversitenin o kriz yönetiminde ve ilin afetini yönetmede hiçbir sorumluluk tanınmamış. Sıralamada üniversite dışlanmış, konmamış unutulmuş, yeri yok. Her türlü şeyde destek olacağımızı beyan ettik. Psikososyal destek konusunda tüm hocalarımız sahadaydı. Özellikle hasar tespitinde inşaat bölümümüz, hem sahadaydı hem özellikle adliyenin ihtiyaçlarını gidermek anlamında çevre şehirciliğin eksik kaldığı durumlarda hemen ekiplerimizi çevre şehirciliğin emrine verdik. Onlar da hasar tespitinde bulundular. Valilik ve Adliye bizden daha fazla akademisyen istedi. Biz çevre illerin rektörlerini arayarak destek istedik. Erzurum'dan Ağrı'ya kadar akın akın 20'şerli 10’arlı gruplar halinde akademisyenlere getirdik, üniversitemize konaklattık ve şehrin hasar tespitinde görev aldılar.” İfadelerini kullandı.
Malatya’da yürütülen inşa faaliyetlerinde Üniversitenin sürece dahil olmadığı iddialarına yanıt veren Akpolat, şehrin mimari projelerinin çizimi konusunda üniversiteye danışılmadığını, kimsenin fikrinin alınmadığını, Ankara’dan bir mimar ile anlaşıldığını söyledi. Akpolat, “Şehrin yeniden imarı ve yeniden çizilmesi mimari projelerin çizilmesi konusunda kimseye sorulmadı. Ankara'dan bir mimarla anlaşıldı. O çizdi. Dolayısıyla bu konuda üniversitelerin yapabileceği bir şey yok. Bu konuda üniversite işten kaçmış, sorumluluktan kaçmış değil. İhtiyaç olduğu an biz hazırdık, biz hala aynı vaadimizde duruyoruz. Her zaman üniversite şehrin emrinde. Kamuoyuna yansımayan şeyler bazında, biz her türlü desteği yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.
Malatya’da birlik ve beraberlik içerisinde hareket etme kültürünün eksik olduğuna dikkat çeken Akpolat, “Bir ve beraber hareket etme kültürümüz eksik. Şehir böyle bir bütün ve yek vücut halde hareket edebilirse alamayacağı hiçbir şey yok. Bazı insanların kendilerini daha fazla öne çıkarmak istemesinden kaynaklanıyor, bireysel menfaatler; kamu menfaatlerinin önüne mi geçiyor adına ne denirse densin.” dedi.
ERTV HABER MERKEZİ