banner13

Çalık: Fırat Kalkınma Ajansı Malatya’da 323 projeye 369 Milyon TL destek verdi

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi (MKYK) ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Fırat Kalkınma Ajansı’nın Malatya’da 323 projeye 369 Milyon TL destek verdiğini kaydederek, “Doğu Anadolu Bölgesi’nde ihracatın öncü ili olan Malatya, Doğu Anadolu’nun incisi olmaya devam edecek” dedi.

27 Aralık 2021 Pazartesi 17:11
Çalık: Fırat Kalkınma Ajansı Malatya’da 323 projeye 369 Milyon TL destek verdi

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi (MKYK) ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Fırat Kalkınma Ajansı’nın Malatya’da 323 projeye 369 Milyon TL destek verdiğini kaydederek, “Doğu Anadolu Bölgesi’nde ihracatın öncü ili olan Malatya, Doğu Anadolu’nun incisi olmaya devam edecek” dedi.

Milletvekili Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında Fırat Kalkınma Ajansı’nı (FKA) ziyaret ederek, 2021 yılında yapılan çalışmalar ve verilen destekler, 2022 yılı projeleri ve yapılacak çalışmalarla ilgili detaylı bilgi aldı.

Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi (MKYK) ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın ziyaretinde 2021 yılında yapılan çalışmalar ve 2022 projeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi. Yoğunlu, “Ajansımız, Malatya’da öncelikle sanayinin geltirilmesi, istihdamın artırılması ve ihracatın geliştirilmesine yönelik çalışıyor. Bunun yanında ‘Fırat’ı Keşfet’ adı altında Malatya’mızın turizm destinasyonlarının markalaşması ve tanıtımına yönelik de çalışmalar yapıyoruz. Diğer taraftan çok önemli tarımsal faaliyetlerimiz var. Değerli topraklarda yaşıyoruz, bu yönelik Fırat Kalkınma Ajansı olarak kırsal alanda farkındalık oluşturacak ve onların gelirlerini olumlu yönde etkileyecek projeleri hayata geçirdik. İnşallah 2022 yılında da 2021 ve diğer yıllarda olduğu gibi ajansımız Malatya’nın sosyo-ekonomik gelişimine katkıları olacaktır” diye konuştu.

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi (MKYK) ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için Fırat Kalkınma Ajansı’nın yapmış olduğu fizibilite çalışmalarını raporladıklarını belirterek, yapılan çalışmalardan dolayı Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu ve ajans çalışanlarına teşekkür etti.

“Bizim bölge olarak kalkınmamız gerekiyor” diyen Çalık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bölge olarak kalkındığımız andan itibaren de sürdürülebilir hale getirip, hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere yatırımlarımızı yapacağız. Planlama her şeyin önünde geliyor. Planlı çalıştığımız anda; nereye, neyi, nasıl yatıracağımızı gündemimize aldığımızda daha sağlıklı bir yol yürürüz. Bu vesileyle dönemin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın döneminde Fırat Kalkınma Ajansı Malatya’da kuruldu ve Elazığ, Bingöl, Tunceli illerinin kalkınması için mücadele etti.”

Milletvekili Çalık, Fırat Kalkınma Ajansı’nın Malatya’nın planlamasını ve programlanmasını yaptığını ifade ederek, “Eksiğimizi gösteriyor, stratejik hedeflerimizi belirliyor. Neresi önemli, neresi eksik, nerede tamamlandık konularında siyasi kurumu olarak bizim şehrimizdeki yatırımları inceleme, irdeleme ve takip etme konusunda elimizi çok güçlendiriyor. Bu vesileyle amacına uygun bir şekilde kalkınma ajansı faaliyeti yürüten Fırat Kalkınma Ajansımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Fırat Kalkınma Ajansı’nın Malatya’da 323 projeye 369 milyon TL’lik destek verdiğini dile getiren Çalık, şunları kaydetti:
“Bunlar pilot olarak başlamış, sonrasında da o çalışmalar sürdürülebilir hale getirilerek, arkasından devamı gelmiş vaziyette. Kadın kooperatiflerimizle ilgili örnekleri verebiliriz. Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifine verilen projenin arkasından Kale’deki kadın kooperatifi ve diğer ilçelerimizdeki kadın kooperatiflerimizin güçlenmesini de beraberinde getiriyor. Bir projeye destek verildiği andan itibaren onu sürdürülebilir hale getirmek için diğer paydaşları da destekler hale getiriyorlar. 369 milyonluk proje bütçesi için teşekkürlerimi sunuyorum.”

Milletvekili Çalık, ‘Sanayi Şehri Malatya’da imalatın ve üretimin artması için çok ciddi desteklerin verildiğini belirterek, “Bunun yanında Fırat Havzası Turizm Destinasyonu kapsamında Malatya’da başta Arslantepe Höyüğü olmak üzere gastronomi noktasında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler kapsamına alınması, manevi hazzın yaşayacağı Darende’den kültürün, tarihin yaşanacağı diğer ilçelerimize kadar her birinin markalaştırılması için çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Tarımsal üretimde katma değer sağlamak noktasında çalışmalar var. Bu noktada modern kayısı fabrikalarının kurulması için attıkları adım oldukça önemli. İmalat sanayinde organize sanayi bölgemiz başta olmak üzere en alt gelir grubundaki vatandaşlarımıza sosyal ve ekonomik destekleri sağlamak adına istihdamı artırıcı çok önemli projeleri hayata geçirdiler” diye konuştu.

5 bin 620 kişiye iş imkanı sağladı
Fırat Kalkınma Ajansı’nın imalat sanayisine sağladığı 101 milyon TL’lik proje desteğiyle 5 bin 620 kişiye istihdam sağladığına dikkat çeken Çalık, “Bu sadece ajansımızın imalat sanayisine katkı için uyguladığı pilot çalışmalarım toplamını oluşturuyor. Bunun yanında Malatya’mız için Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda 3 bin gencimiz yerinde istihdam projesini hayata geçireceğiz. Pütürge, Darende, organize sanayi bölgesi, Akçadağ ve Battalgazi’de Tekstilkent projelerini hayata geçiriyoruz. 3 bin kişi Fırat Kalkınma Ajansı aracılığıyla istihdam edeceğiz. Bu projeye 36 milyon TL destek verilecek. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında da Malatya’mıza önemli destekler verildi. Birinci Organize Sanayi Bölgesi’nde kuluçka merkezleri oluşturulmuş ve 26 milyonluk bütçe desteği sağlanmış vaziyette” ifadelerini kullandı.

Önemli yatırımlara destek verdi
Milletvekili Çalık, Fırat Kalkınma Ajansı’nın Malatya’da önemli yatırımlara destek verdiğini kaydederek, “Kayısıkent ve Ticaret Merkezi Şire Pazarı’nda ticari merkezlerin dışında kalan idari alanların yapımı için 25 milyon TL’lik destek sağlandı. 1.Organize Sanayi Bölgesi’nde arıtma tesisini, verimliliği artırmak ve özellikle kimyasal ürünlerin üretilemediği, atıkların arıtmadan geçirilemediği için yatırımcının gelemediği bir dönemde, 300 milyon TL bedelle yeni yaptığımız arıtma tesisi bitene kadar şehrimizin yeni yatırım alabilmesi için, arıtmanın revize edilmesi, iyileştirilmesi, kapasitesinin artırılması yaklaşık 8,5 milyonluk bir destek sağlandı. Aynı zamanda kayısı için hayati öneme sahip olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısıyı alması, Malatya’nın siyasi tarihindeki en önemli hadiselerden birisidir. Bunu sağlayabilmemizin yolu da lisanslı depodan geçti. İşte onun mimarlarından biride Fırat Kalkınma Ajansı’dır. Bakanlıklarımız ve TOBB’un desteğiyle 36 milyon TL’lik lisanslı depoculuk hayata geçirildi. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ile kadınlarımıza ve kırılgan gruplara yönelik en alt gelir grubunu güçlendirecek alanları desteklediler. Fırat Kalkınma Ajansımız, bunun yanında birçok projeye destekte bulundu, destek vermeye de devam ediyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ihracatın öncü ili olan Malatya, Doğu Anadolu’nun incisi olmaya devam edecek” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.