Nijerya başta olmak üzere Batı Afrika ülkelerinde sıtma hastalığı boy gösteriyor. Hastalık sebebiyle yılda 300 bin kişi feci şekilde hayatını kaybediyor.
Verilere göre, sıtma hastalığı nedeniyle Nijerya’nın kırsal bölgelerinde ölüm oranları daha da fazlalaşıyor.
Bu hastalık özellikle çocuk ve hamileleri önemli ölçüde etkiliyor. Ülkede sıtmadan yılda 300 kişi hayatını kaybediyor.
Uzmanlar, sivrisineklerden sıtma hastalığının geçtiğini ve sivrisineklere karşı daha fazla önlem alınması gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca hastalıkla ilgili hükümetin sıtma ile mücadelede etkili adımlar atması gerektiğini vurgulanıyor.
Ülkede yaşayan vatandaşlara sıtma hastalığıyla mücadele etmek için çeşitli tavsiyeler yapılıyor. Mesela uzmanlar, hastalığı önlemek için sineklere karşı tül kullanılması gerektiğini ifade ediyor.
PEKİ SITMA HASTALIĞI NEDİR?
Sıtma Hastalığı, dişi sivrisinekleriyle insanlara bulaşmasıyla ortaya çıkan ateşli bir hastalıktır. Hastalık Türkiye'de sırma olarak bilinir. Dünyanın birçok yerinde de malarya olarak dile getirilir.
Sıtma Hastalığını ilk olarak Antik Mısırlılar uygarlığı ortaya atmıştır. M.Ö Hipokrat, ateş ve dalak büyüklüğüyle ortaya çıkan bir hastalığı fark etmiştir. Bunun üzerine bu hastalığın dört farklı şekilde görülebileceğini dile getirmişti.
Manson da 1984'te, bu hastalığın sivrisinekler yoluyla yayıldığını ortaya attı. M.Ö bu hastalık kitleler halinde ölüme yol açıyordu. Hastalık günümüzde de çok tehlikelidir.
Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Rusya'da 5 milyon vatandaş sıtma hastalığına yakalanmış. Hastalığa yakalananların 60 bine yakını hayatını kaybetti.