Kurban Bayramı için özenle hazırlanmış sofralarda bazen et ve tatlı tüketiminde aşırıya kaçılabiliyor. Bu durum sindirim ve hazımsızlık gibi problemleri beraberinde getiriyor. Peki, tüm bunları yaşamamak için nelere dikkat etmeliyiz? Diyetisyen Şeyma Gürbüz, bayramı sağlıklı bir şekilde geçirmek için dikkat etmemiz gerekenleri anlattı.
Bayramlarda günlük beslenme alışkanlıklarının genellikle dışına çıkılıyor. Tatlı ve çikolata tüketimi artarken, aşırı yemek yemek ayrıca çay ve gazlı içecek tüketimi de oldukça artabiliyor.
Kurban Bayramı’nda ise buna ek olarak et tüketimi de artıyor. Düzensiz beslenme başta sindirim sistemi olmak üzere vücudumuzda birçok probleme yol açabilir. Peki kurban bayramında vatandaşlar nasıl beslenmeli? Diyetisyen Şeyma Gürbüz anlattı.
Kesilen kurban etini dinlendirdikten sonra tüketmek gerektiğini vurgulayan Gürbüz, dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı. Eti sağlıklı pişirme yöntemlerinden de bahsetti. Gürbüz, “Ramazan Bayramı'na göre kurban bayramı ikramların bol olduğu, kalorilerin yüksek olduğu bir bayram haline gelmiş durumda. Bu noktada özellikle şunu uygulamamız gerekiyor; hayvanlar kesildikten sonra ölüm katılığı meydana geliyor. Bunu atmak için bir süreliğine eğer büyükbaş hayvan tüketiyorsak yaklaşık 12 ile 24 saat aralığında, küçükbaş hayvan tüketiyorsak yaklaşık 8 ila 12 saat aralığında mutlaka dinlendirmemiz gerekiyor. Ölüm katılığının nasıl kolaylaştırabilirim dersek de mutlaka porsiyon kontrolüne dikkat etmemiz gerekiyor. Bununla beraber zaten tam da şu anda vakti olan, C vitamini açısından öneme sahip olan yeşillikleri mutlaka etin yanında bir salata haline getirerek tüketmemiz gerek. En azından bir miktar sindirim sistemine destek olup ölüm katılığı oranına azaltmış oluruz. Eti pişirme yöntemi ızgara ve haşlama yöntemidir ama kurban bayramı denince akla kavurmalar gelir mangallar gelir. Normal şartlarda pişirilmiş kavurma 5 yemek kaşığı ortalama 520 kalori civarında, 42 gram yağ içermektedir. Pişirirken yağ ilave etmeden ya da ızgara yöntemi ile yaptığımız zaman kalori miktarını 300 kalori olarak alırız. Dikkat etmemiz gerekiyor. Bununla beraber antioksidan içeriği yüksek olan baharatlardan kimyon, kekik, karabiber, kırmızı biber mutlaka tüketmeliyiz. Bunlar hazımsızlığı da kolaylaştırır, etin lezzetini de artırır. Mangalla etin arasındaki boşluğun 15 santim olması gerekiyor ki dıştan dışa kömürleşme dediğimiz ete kanserojen etki yaratacak olayın olmasını istemeyiz. Bununla beraber yüksek ısıda kesinlikle mangala maruz bırakmamamız gerekiyor. Çünkü bu etin dış kısmı pişmiş oluyor, iç kısmı çiğ kalıyor. Bu durumda da hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıkların görülme riski artmış oluyor. Bu yüzden sağlıklı bir şey sağlıksız hale getirmemek gerekiyor.” diye konuştu.
Diyetisyen Gürbüz bayramda sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
ERTV HABER MERKEZİ