Malatya’da son aylarda özellikle çocuklar başta olmak üzere birçok vatandaşta ishal, mide bulantısı ve kısmen ateş gibi belirtileri olan salgın hastalığın içme suyundan kaynaklı olduğu iddialarına MASKİ Genel Müdürü Memet Mert yanıt verdi. Salgının 7, 8 ve 9’uncu aylarda arttığına dikkat çeken Mert, Malatya’nın sebzesi ve meyvesinin çıktığı zamanlarda mı salgın artıyor? dedi ve “Salgını MASKİ’ye mal etmek doğru olmaz” diye konuştu.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü görevine getirilen Memet Mert, Malatya’da görev yapan yazılı ve görsel basın mensuplarıyla Gündüzbey Kaptaj Tesislerinde sabah kahvaltısında bir araya geldi.
Yapılan ve yapılması planlanan yatırımlar hakkında basın mensuplarını bilgilendiren MASKİ Genel Müdürü Memet Mert, Malatya’nın suyuna herkesin sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın talimatları doğrultusunda alt yapı ile ilgili çalışmaların hızlandırıldığını belirten Mert, “Su yönetimi hayati bir konudur. MASKİ Genel Müdürlüğü görevine yeni başladım. Ekibimizle birlikte sahaya çıkarak, Malatya’mıza hizmet edeceğiz.” İfadelerini kaydetti.
“Salgınları MASKİ’ye mal etmek doğru olmaz”
Malatya’da zaman zaman çocuklar başta olmak üzere birçok vatandaşta ishal, mide bulantısı ve kısmen ateş gibi belirtileri olan salgın hastalığın içme suyundan kaynaklı olduğu iddialarına da yanıt veren MASKİ Genel Müdürü Memet Mert, “İçme suyumuz ile ilgili gerçekten kötü bir algı var. Kim doktora gitse, hastalansa içme suyundan olduğu söyleniyor. İçme suyumuzda günlük numuneler alıyoruz. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğümüzde bizden bağımsız şekilde numuneler alarak gerekli analizleri yapıyor ve denetliyor. Su ile ilgili bir problem olursa bize uyarı getiriyor. 7, 8, ve 9.’cu aylar salgın ciddi bir şekilde artıyor. Niye sadece bu aylarda artıyor. Diğer aylarda farklı bir şey yapmıyoruz. Kaptaj aynı kaptaj, su aynı su. Depolar aynı depolar. Borular aynı borular. Malatya’nın sebzesi ve meyvesinin çıktığı zamanlarda mı salgın artıyor? Salgınları MASKİ’ye mal etmek doğru olmaz. Bu tamamen suya bağlanıyor. Bu algı Malatya’ya çok kötü bir şekilde sunuluyor. Bu algı nasıl oluştu? Bundan yaklaşık 15 yıl önce Malatya’nın suyu yetmedi. Merkezden Çöşnük deposuna su bastılar. Çöşnük deposuna da o zaman klor yetiştirilemedi ve ondan sonra Malatya’ya hazır su girdi. Burada halkımızın hizmetine sunduğumuz suyumuzun gözesi tamamen kapalı ve kaynak suyudur. Allah buraya öyle bir nimet vermiş ki, Türkiye’de buranın bir örneği yok. İçme suyumuz Malatya’nın en önemli değeri. Yani yaşam kaynağımız. Bu suyumuzu hep beraber doğru anlatmaz isek, hep beraber sahip çıkmazsak ne olacak hazır sular ciddi bir şekilde şehrimizde yaygınlaşacak. Suyumuzun ne kadar temiz olduğunu, sürecin ne kadar titizlikle yapıldığını hep beraber göreceğiz.” diye konuştu.
“Kayıp kaçak çok fazla”
Az nüfusa çok para harcayarak vatandaşa su ulaştırdıklarını ifade eden Mert, Malatya’da ciddi oranda kayıp kaçak olduğuna vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi; “Su kıtlığı olan ülkelerden bir tanesiyiz. Malatya olarak ta bu suyumuzu çok iyi kullanmalıyız. Merkezin hemen hemen tamamına bu kaynaktan su veriliyor. En büyük mücadeleyi kırsalda veriyoruz. Az nüfusa çok para harcayarak, ciddi emekler vererek, insanlara suyu ulaştırıyoruz. Alt yapıya büyük yatırımlar yapıyoruz. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde yaklaşık 500 milyonluk yatırım yapılmış. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan, parasal anlamda çok ciddi emekler harcıyor. Ben kendisinin para bulma girişimlerine şahidim. Sularımızı ölçülebilir hale getirmemiz lazım. Süreci doğru yönetmemiz gerekiyor. Kuraklığı öngörerek çok ciddi yatırımlar yapmamız lazım. Bizim kayıp kaçağımız çok fazla ve bunun önüne geçeceğiz. 1,5 milyon nüfusa yetecek suyumuz var. Bunu doğru yönetirsek, sular azaldığı zaman ek kaynakları da devreye alacağız. Eksikliklerimiz yanlışlarımız olabilir. Çok ciddi mücadele vereceğiz.”
Kaynak: ERTV Haber Merkezi - Bülten