Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama ile 2025 yılı Ocak – Mart aylarına ait 2. Dönem verileri Müdürlük tarafından kamuoyuna sunuldu.
Paylaşılan veriler baz alındığında Malatya ili için gerekli çalışmaların yapıldığını belirten Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü sunduğu hizmetlerinin etkili olduğunu vurguladı.
İş Arayan Sayısında Önemli Düşüş Sağlandı
2024 yılı Mart ayında 29.036 olan kayıtlı iş arayan sayısı, 2025 yılı Mart ayı itibarı ile %21,5 oranında azalma yaşanmış, 22.783’e gerilemiştir. Kayıtlı iş arayan vatandaşların cinsiyet dağılımı; %54’ünü kadınlar, %46’sını ise erkekler oluştururken; bu bireylerin %42,8’lik kısmı genç nüfus kapsamındaki vatandaşlardan oluşmaktadır.
İşe Yerleştirmelerde %55 Artış Gerçekleşti
“2025 yılının ilk çeyreğinde İŞKUR aracılığıyla İş arayan bireylerin toplam 5.871 kişi işe yerleştirilmiştir. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %55 oranında artış göstermiş olup, iş gücü piyasasında yaşanan canlanmayı ve İŞKUR hizmetlerinin etkinliğini açıkça yansıtıyor.” İfadelerine yer veren Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü yapılan açıklamalarla iş arayan vatandaşların umutlarını tazeledi.
Eğitim ve Beceri Kazandırma Programları Sürdürülüyor, Kadınlar için İstihdam artıyor
“Ocak–Mart döneminde düzenlenen 50 İşbaşı Eğitim Programı düzenlenmiş ve 2 Mesleki Eğitim Kursu ile toplam 200 kişi bu hizmetlerden yararlanmıştır. Kadın istihdamını artırmayı amaçlayan Kadın İstihdamında Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP) kapsamında ise yürütülen 6 projeyle 15 kadına ulaşılmıştır.” İfadelerine yer verilen açıklamalarda kadınlar için önemli bir adım atıldığının müjdesini verildi.
Üniversiteli Gençler İçin Zemin Hazırlığı
“Gençlerin iş gücü piyasasına hazırlıklı girmeleri için adım atıldı. Gençlerin katılımını sağlamak amacıyla, İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen projelere 1.265 üniversite öğrencisi katılmıştır. Bu çalışmalar, gençlerin mesleki yönelimlerine katkı sağlamayı hedeflemektedir.” Üniversiteli gençlere yönelik yapılan bu program ile mesleki anlamda zemin hazırlığında bulunulduğu belirtildi.
Danışmanlık ve İş Kulübü Hizmetleriyle Birebir Destek
İŞKUR’un temel hizmetlerinden biri olan iş ve meslek danışmanlığı kapsamında 8.584 bireyle birebir görüşmeler yapıldı. Aynı dönemde gerçekleştirilen 2.152 işyeri ziyareti ile işveren ilişkileri güçlendirilirken, iş kulübü ve grup danışmanlığı faaliyetleriyle 1.082 kişiye meslek seçimi, özgeçmiş hazırlama, iş arama teknikleri ve mülakat becerileri konularında eğitim verildi.
İstihdamda Kararlı ve Planlı Adımlar
Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, yürüttüğü tüm faaliyetleri, ildeki iş gücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda planlamakta; bireylerin istihdama erişimini kolaylaştırmayı, işverenlerin nitelikli iş gücüne ulaşmasını sağlamayı ve dezavantajlı gruplara, özellikle gençler ve kadınlara yönelik destekleri sürdürülebilir bir şekilde devam ettirmektedir.