Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün iş birliğiyle Kültür Yaşam Derneği projelerinden olan ve bu yıl 4’üncüsü uygulanacak ‘Kültür Elçileri Yetiştirme Eğitimi’ başladı.
Şehrin öz kültürünü koruma ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla hazırlanan, teorik ve pratik olmak üzere iki aşamalı olarak hazırlanan projede, belirlenen konularda uzman isimler tarafından; Malatya Tarihi, Malatya Folkloru, Malatya Mutfağı, Sosyal Yaşam ve Ahilik Kültürü, Arslantepe Ören Yeri, Malatya Mimarisi ve Malatya Söz Kültürü alanlarında temel teorik eğitimler verilecek. Teorik eğitimlerin tamamlanmasının ardından şehir merkezi ve ilçelerde bulunan taşınmaz kültürler ve doğal varlıklar yerinde gezilecek.
Kültürümüz Olmazsa Bizde Olmayız
Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen proje hakkında bilgiler verenKültür Yaşam Derneği Başkanı Atilla Kantarcı, ‘Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Kültür ve Yaşam Derneği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortak olarak organize ettiği kültür elçileri programını düzenliyoruz. Bir şehirde yaşıyorsanız, bir şehirde doğduysanız ve bir şehrin ekmeğini suyunu, havasını paylaştıysanız o şehirde bir takım sorumluluklar almanız gerekir. Bizlerde o sorumluluğu alan dernek üyeleri olarak kadim kültürümüzden gelen atalarımızın bizlere aktardığı yüzlerce yıllık kadim kültürümüzü sonraki kuşaklara yani sizlere anlatmak, benimsetmek ve sevdirmek için bir dizi programlar yapmaya çalışıyoruz. Bizi biz yapan değerlerin hepsine biz kültür diyoruz. Kültürümüz olmazsa bizde olmayız. Kültürünüzü özümsemeniz ve benimsemeniz icap eder. Bunu da bizim gençlere anlatmamız gerek.
Ayrıca uygarlıklar ülkesi olan Türkiye’mizin kültürel ve doğal hazinelerinin değerini bilen bu varlıkları koruma ve yaşatma sorumluluğuna sahip bilinçli kuşaklar yetiştirmeliyiz. Bu eğitimlerin gençlerin yaşadığı kentin kültürünü sonra da Türk kültürünü kazanmaları ve edindikleri bilgileri paylaşarak çoğaltmaları hedeflenmelidir. Bu programın düzenlenmesinde emekleri bulunan Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’a, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına, Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür ediyorum” dedi.
Ulusal ve Uluslararası Anlamda Kültür Elçileri Büyük Önem Taşıyor
Programa katılan ve bir konuşma yapanMalatya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Vahap Erdem ise, ‘Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak ilimizin sosyal, kültürel ve turizm potansiyelinin artırılması amacıyla bugüne kadar birçok etkinlik düzenledik. Özellikle Arslantepe’nin geçtiğimiz yıl UNESCO Kültürel Miras Listesine alınmasıyla ilimizin bu alanda önemini daha da artırmıştır. Büyükşehir Belediyemiz tarafından ilimizin kültürel değerlerinin tanıtımı ve turizm destinasyonuna alınması noktasında Türkiye’de ilk defa Malatya Kültür Envanteri çıkarılmış ve Malatya kültür rotaları yayınlanmaya başlamıştır. Ancak yapılan bu çalışmalar önem atfetsede sahip olduğumuz kültür ve turizm potansiyelinin doğru bir şekilde ulusal ve uluslararası anlamda tanıtımı noktasında iyi yetişmiş kültür elçileri de büyük önem taşımaktadır.
Bu anlamda Büyükşehir belediyemiz İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Malatya Kültür Yaşam Derneği işbirliği ile yürütülmekte olan Kültür Elçileri Yetiştirme Projesi de çok büyük önem taşımaktadır. Bu projeler kapsamında ilimizin sahip olduğu potansiyeller hakkında bilgi sahibi ve alanında uzman kişiler tarafından verilecek olan eğitimleri oldukça önemsiyoruz. Bu projeye katılacak olan genç kültür elçilerimizden eğitimleri yakinen takip etmelerini bu işi benimsemelerini ve kendilerini çok iyi yetiştirmeleri gerektiğini beklediğimizi de ayrıca ifade etmek istiyorum. Bu kapsamda belirlenen konu başlıklarında eğitim verecek olan hocalarımıza ve değerli arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Programımızın ülkemiz ve ilimizin tanıtımı için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.
Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Orhan Tuğrulca Kent Tarihi Hakkında bilgiler aktardı. Şehrin öz kültürünü koruma ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla hazırlanan teorik ve uygulamalı proje kapsamında birçok etkinlik yer aldı.