Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürlüğü’nün iş birliğinde Merhum Şair Sezai Karakoç anısına düzenlenen 9. Malatya Kitap ve Kültür Fuarı sona erdi. Malatya için büyük öneme sahip olan fuar öncesi duyarsız davranan Kültür A.Ş. fuar süresince de eleştirilerin hedefi oldu. Öyle ki fuara katılan yazarlar fiziksel olarak yolları, binaları gelişse de Malatya’nın kültürel olarak, marka değeri olarak, etkinlik olarak ilerlemediğini dile getirdi. Bazı yayıncılar da Malatya’ya büyük umutlarla geldiklerini, fakat hayal kırıklığına uğradıklarını ifade etti.
Malatya Valiliği ile Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 9. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı, sona erdi.
Yıllardır, Büyükşehir Belediye binası yanında çadırlarda yapılan ve son 2 yıldır da pandemi nedeniyle yapılmayan fuarın Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Fuar Merkezi’nde yapılmasının düzeni sağlaması bunun yanı sıra büyük bir özlemi de gidermesi beklenirken Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürlüğü’nün duyarsızlığı nedeniyle eleştirilere sebebiyet verdi.
Sezai Karakoç Anısına gerçekleştirilen ve Türkiye’nin en önemli fuarları arasında yer alan Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarına 4 gün kala , şehrin bazı noktalarına billboradlar, reklam panoları ve afişler yerleştirildi. Vatandaşlar, billboradlardan kitap fuarı düzenleyeceğini öğrendi. Fuarın tanıtım toplantısı da fuardan 1 gün önce yapıldı ve ertesi gün fuarın açılışı gerçekleştirildi.
Şehirle bütünleşemeyen, planlı bir organizasyon yapamayan, eleştirilere kulaklarını tıkayan, Kültür A.Ş.’nin bu tutum ve davranışını bir kenara bırakan Malatyalılar, kitaplara olan özlemini gidermeye, yazarlarla bir araya gelmeye odaklandı.
Ve… 13 Mayıs’ta kapılarını açan 9. Malatya Kitap ve Kültür Fuarı beklentileri karşılayamadı. Hal böyle olunca yazarlar ve yayın evleri de tepkilerini dile getirmeye başladı.
Fuara katılarak, okuyucuları ile buluşan, kitaplarını imzalayan bunun yanı sıra, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve üretici, ihracatçı, borsa ve oda başkanlarıyla da bir kayısı bahçesinde, bir araya gelen yazar Kemal Öztürk, detaylı bir bilgi sahibi olduktan sonra hem beğenilerini hem de eleştirilerini köşe yazısında okurlarıyla paylaştı.
Yazar Öztürk, fiziksel olarak yolları, binaları gelişse de Malatya’nın kültürel olarak, marka değeri olarak, etkinlik olarak ilerlemediğini dile getirdi. Öztürk, yazısında; “Gördüğüm şu ki, şehir hak ettiği yerde değil. Fiziksel olarak yolları, binaları gelişse de kültürel olarak, marka değeri olarak, etkinlik olarak ilerlemiyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, şehrin aktörlerinin birlikteliğinin bozulmuş olması. Birbiriyle uğraşmaktan şehri geliştirmeye zaman ayıramıyorlar. Bu yüzden de Malatya hak ettiği yerde değil aslında” ifadelerinin kaleme aldı.
Fuarda bulunan bazı yayınevleri de Malatya’ya büyük umutlarla geldiklerini fakat istedikleri gibi olmadığını belirterek, tüm kapıların açık durumda olmamasını eleştirdi. Alım gücü düştüğü için kitaplara talebin olmadığını da dile getirdi yayıncılar. Bazıları da, yağan yağmurla birlikte tavanın damladığını ve bu konuda mağduriyet yaşadıklarını söyledi.
Tüm bunlar yaşanırken, Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürlüğü’nün de herşey yolundaymış, hiçbir sorun yokmuş gibi davranarak, tüm eleştirilere kulak tıkaması, önümüzdeki yıllarda düzenlenecek olan fuarlar ve bu yıl yapılması planlanan diğer kültürel etkinlikler konusunda umutları yitirdi.