Uygun fiyata kurbanlık almak isteyen vatandaşlar ile emeklerinin karşılığını almak isteyen besiciler arasında sıkı pazarlıkların yaşandığı Kurban Bayramı arifesinde bu yıl Canlı Hayvan Pazarı’nda geçen yıla göre sakinlik hakim. Satış yapamamaktan yakınan esnaflar, kara kara düşünüyor. Satışların geçen sene arifeye göre yarıdan yarıya düştüğünü dile getiren esnaflar, fiyatların her bütçeye uygun olduğunu, vatandaşları Canlı hayvan pazarına beklediklerini ifade etti.
Bir yandan ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, bir yandan da besleyip büyüttüğü kurbanlıkları satmak isteyen tüccarların sıkı pazarlık yaptığı anlar geldi, çattı. Birçok sektörde olduğu gibi hayvancılık sektörü de ne yazık ki korona virüs salgınından olumsuz yönde etkilendi.
Kurban bayramı arifesinden yana umutluydu Canlı hayvan pazarı esnafı, fakat hevesleri kursaklarında kaldı, hayvan pazarı geçen sene Kurban bayramıyla kıyaslanırsa deyim yerindeyse sinek avlıyor, esnaflar ise zorda.
Sakinliğin fiyatlardan kaynaklanmadığını, fiyatların her bütçeye uygun olduğunu dile getiren esnaflar, canlı hayvan pazarında kendilerine ait kesim yerleri olmadığından da yakındı. Canlı hayvan pazarı esnafları, “Şu anda satış diye bir şey yok. Millet artık bağış mı yapıyor, ne yapıyorsa bilmiyoruz. Bu sene umudumuz yok. Geçen sene arife günü 350 tane hayvan işaretleyip vermiştim, bu sene ise yarıya düşmüş durumda, 150 tane işaretledim. Geçen seneye göre hayvan sayısı az, alıcı sayısı da az. Pazarda kimse yok. Yarın da böyle olursa esnaf bitti. Bugün arife, Normalde cenaze kurbanları kesiliyor, işaretlemeler olması lazım. Ne işaretlemeler var, ne de cenaze kurbanları kesiliyor. Bu durgunluğun yarısını korona virüse bağlıyorum yarısı da herkes apartman veya sitede oturuyor diye hayvanı koyacağı yerleri olmadığı için bayramın 1. Günü bekliyorlar diye düşünüyorum. Belediyemiz bütün önlemleri aldı hiçbir sıkıntı yok. Dezenfekte, ilaçlar her tarafa yerleştirildi. Vatandaşların tedirgin olmaması gerekiyor. Korona virüsten dolayı bir ile pazarlık yaparken diğerinin dışarıda beklemesini rica ediyoruz. Vatandaşlar bu konuda Tedirgin olmasınlar gelip hayvanları alsınlar. Biz bu sene hayvanların 25 - 26 liradan satılmasını bekliyorduk fakat umduğumuz gibi olmadı. Fiyatlar her bütçeye uygun. İyi bir küçükbaş almak isteyen bin lirayı gözden çıkarmalı. Büyükbaşta 10 binden başlıyor. Bu sene büyükbaşa daha çok talep var. Beni arayan vatandaşlar hayvanı satın aldıkları yerlerde kesiminde yapılmasını istiyorlar. Bizim de kendimize ait yerimiz olmadığı için sıkıntılar yaşıyoruz. Kendimize ait bir yer açmak istiyorum fakat fırsat verilmiyor.” dediler.
Malatya’daki pazarın en gözde tosunu da 2 buçuk yaşındaki Paşa. Onu görenler şaşkınlığını gizleyemiyor. Paşa ise tam 26 bin liradan satışa sunuluyor.
Bu yıl kurbanlık alış-satışı koronavirüs nedeniyle maske, sosyal mesafe ve hijyen kuralları çerçevesinde yapılırken, kurban pazarlarının vazgeçilmez geleneği olan pazarlık tokalaşması maalesef yapılamıyor. Hal böyle olunca vatandaşlarda geleneği yaşatmak için kendilerince bazı usuller geliştirdi.
ERTV HABER MERKEZİ