Yeni eğitim-öğretim planlarını açıklayan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, artık ilkokullarda karne dağıtımı olmayacağını duyurdu. Karnenin yerini "Gelişim Raporu’nun” alacak. 2025'te öğretmenler artık KPSS puanı ile alınmayacak. Özel okulların kitap, kıyafet, yemek gibi ücretlerine de sınırlama getirilecek.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni yılda eğitimde atılacak adımlarla ilgili bilgiler paylaştı.
İlkokullarda artık karne dağıtımı olmayacak. Bakan Tekin, ilkokul 1. sınıf öğrencileri için karne yerine, öğrencilerin sosyal-duygusal öğrenme becerilerini içeren "gelişim raporu" uygulamasına geçileceğini bildirdi.
Raporda, öğrencilerin öğrenme çıktıları ve süreç bileşenleri dikkate alınacak, sosyal-duygusal becerileri gelişim raporuna yansıtılacak. Böylece velilere, çocukların kaydettiği ilerleme hakkında rehberlik sağlanacak. Gelişim raporlarında öğrencilerin gelişimlerinin desteklenmesi için velilere somut öneriler de sunulacak. İlkokul 1. sınıf öğrencilerinin gelişim raporları ilk kez, 17 Ocak'ta başlayacak yarıyıl tatilinde verilecek. Raporlar, e-Okul üzerinden de velilerin erişimine açılacak.
Öğretmen atamalarına ilişkin artık KPSS puanıyla alım yapılmayacağını belirten Tekin, "ÖSYM ile Akademi Giriş Sınavı adıyla bir sınav organize edildi. İlk defa 13 Temmuz'da yapılacak. Sonuçlarına göre Milli Eğitim Akademisi'ne giriş süreci başlatılacak. Akademideki eğitimden sonra da öğretmen istihdamı sağlanacak.
Özel okullar için de önlemler alındı. Bakan Tekin, özel okul ücretlerini yakından takip ettiklerini, yönetmelik değişikliğinin yeni yılla birlikte uygulamaya gireceğini hatırlatarak, "Eğitim ücretlerine enflasyon oranında zam yapamadıkları zaman bunu başka alanlarda telafi etme yoluna geçmişlerdi. Bizim bedava dağıttığımız kitap setinin benzeri için 50-60 bin lira ücret isteyen özel okullar vardı. Bu ücretleri sisteme girmelerini istiyoruz ve ödeme süreçlerini de takip ediyoruz." diye konuştu.
Müfredat değişikliğinin sınavlara etkisiyle ilgili de konuşan Bakan Tekin, öğrencilere "5 ve 9’uncu sınıflarda çocuklarımız ve aileleri sadece müfredata, okulda öğretmenlerin paylaştıklarına ve EBA’daki materyallere odaklansınlar. 8 ve 12’nci sınıflardaki sınavların içeriği bu materyallere ve programa uygun olacak." Dedi.
Bakan Tekin, BİLSEM sınavlarının da yeni dönemde yerli ve milli bir zeka testi uygulaması üzerinden yapılacağını da belirtti.