Venezuela’da gıda ve ilaç kıtlığı uyarıları devam ediyor. Ülkede ekonomik krizde boy gösterince takas ekonomisi başladı. Örneğin, vatandaşlar saç kesimi için para vermek yerine 5 muz ve 2 yumurta veriyor.
Venezuella’da ekonomik kriz boy gösterine vatandaşlar arasında takas ekonomi hızla yayılmaya başladı. Ülkede her gün değişen fiyatları, eriyen maaşlar, nakit para sıkıntısı, para birimi Bolivar’ın dolar karşısında resmi kur ile serbest piyasa arasında 80 kata ulaşan farklılık her açıdan sıkıntıya neden oluyor. Bu kriz beraberinde gıda kıtlığını da getiriyor.
Bir berber, muz veya yumurta için kırsal kesimlerde saç kesiyor. Taksi sürücüleri karton sigara için sizi istediğiniz yere götürebiliyor. Birkaç paket kağıt peçete karşılığına yemek yiyebiliyorsunuz. Bir fast food restoranında, paranız olmadığı halde parayı getirme sözüne karşı tavuk, pilav veya sebze yemeği yiyebiliyorsunuz.
Vatandaşlar arasında Bir şeyden çok fazla ve başka bir şeyden çok az varsa, bir aranjman yapılabiliyor. Pirinç için mısır unu, yağ için yumurta takas edilebiliyor.
Takas yapan bir diğer satıcılar ise sokak satıcıları. Örneğin bir kilo unun ödemesi için bir kilo şeker alıyorlar.
Ülkede Bebek formülünden diş macununa kadar her şeyin takas edilmesine olanak tanıyan Facebook sayfaları ve sohbet odası grupları kuruldu.
Venezulla’da yaşanan bu ekonomik kriz vatandaşlar arasında birbirlerine güven ve yardımlaşma duygularını pekiştiriyor. Vatandaşlar, Evlerinde bulunmayan malzemeleri takas yöntemiyle birbirlerinden temin ederek gündelik hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyorlar.