Kayısının başkenti Malatya’da ekonomi de önemli bir yeri olan kayısıda çil hastalığının baş gösterdi. Bunun üzerine üreticide harekete geçirdi.
Kayısı ‘yaprak delen’ hastalığıyla karşı karşıya… Kayısı bu hastalığın başlangıç dönemini yaşıyor. Haliyle üretici de bu konuda tedbir almaya başladı.
Malatya’nın Battalgazi ilçesine’ne bağlı Yenice Köyü’nde çiftçilik yapan Abdulvahap Tankız, “Kayısılarımızda çiller oluşmaya başladı. Bizde Çilin önlemini almak için ilk önce Tarım İl Müdürlüğü’ne başvurduk. Sonrada ziraatçımıza danışarak ilaçlarımızı satın aldık. Çilli kayısı gitmiyor ama önlem almak için bunun ilaçlamak gerekiyor. Bizde hastalığa karşı ilacımızı atıyoruz. Bazı bölgelerde çillenme daha çok oluyor. Özellikle Fırat, Battalgazi, Orduzu da biraz daha fazla oluyor. Şehrimizde günlerce etkili olan yağıştan dolayı kayısılara hiç güneş vurmadı. Kayısılarda Nemden kaynaklı çillenme oluştu. Bu sene kayısı güzel. Sık değil seyrek bir biçimde yetişiyor. Yağışlarda büyüme döneminde olunca bize katkı sağladı.” ifadelerini kullandı.
Çiftçi Tankız, çillenmeden dolayı kayısının değerinin düşeceğini kaydederek, “ "Leke olduğu zaman kayısının değerini düşürüyor. Çil olduğu zaman ıskarta niyetinde alıyorlar. Ama dolu olursa 2 lira gibi bir düşük fiyatla alıyorlar. Çil oldu mu tabi ki çok düşük fiyattan alınıyor. Ben Pazar günü gelip baktım bahçeme, fazla bir şeyi yoktu. Biraz kızarma vardı ama fazla bir lekesi yoktu. Ben bugün gelip baktığımda baya bir çil oluşmuş gördüm. Gidip ilacımızı aldık ve hemen gelip şuanda uygulama yapıyoruz. Üreticiler özellikle gidip bahçelerine sık sık baksınlar. Zamanında müdahale etsinler. Her şeyi zamanında yapsınlar ki emekleri boşa gitmesin. Çünkü leke olduğu zaman fiyat baya düşüyor. O yüzden önlemlerini iyi almaları gerekiyor" dedi.