Malatya’da her yıl kayısı hasadının başlaması ile birlikte fiyat tartışmaları gündemde uzunca yer bulur. Herhangi bir taban fiyatı olmayan kayısı da her yıl farklı rakamlar açıklanır. Bu yıl da beklenen açıklama Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’dan geldi. Özcan, birinci kalite ürünün 10 liradan satıldığını açıkladı.
Dünya kayısı başkenti unvanına sahip olan Malatya’nın sarı altınında rakımı düşük olan yerlerde hasat sona erdi. Yüksek kesimlerde ise devam ediyor.
Kayısı hasadının Ağustos ayının ortalarına kadar sürmesi bekleniyor. Bir yandan da çiftçiler topladıkları ürünleri pazara getirmeye başladı.
Henüz bir taban fiyatı belirlenemeyen kayısı ile ilgili fiyat açıklamasını da Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan yaptı.
Özcan “4 numara diye tabir edilen, standart ürün olarak gördüğümüz birinci kalite ürün 10 liradan satılıyor. Numara ve kalite değiştikçe fiyatlar da değişiyor. Çiftçilerden birde ricamız var; Piyasadaki arz talebi bozacak atraksiyonlardan uzak dursunlar. İhtiyacı olduğu kadar ürünü piyasaya sürmeleri daha makul olur. Piyasanın talebi 10 bin tonsa biz piyasaya 20 bin ton ürünü aynı anda satışa çıkarırsan birçok sıkıntıya sebebiyet vermiş oluruz. Biz, hem ihracatçının, hem çiftçinin hem de tüccarın elinin güçlü olmasını istiyoruz. Kayısının değerinde satılması için uğraşıyoruz.” Diye konuştu.
Hasat döneminin başlaması ile birlikte bu yıl dolu yağışından dolayı kalitesi düşen kayısıyı meyve suyu fabrikaları yok pahasına almanın peşinde düştü. Ticaret Borsası Başkanı Özcan, meyve suyu fabrikalarına karşı başlattıkları mücadelenin olumlu sonuçlandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu; “Hurda diye tabir ettiğimiz, doğa ve iklim şartları hasarlarına maruz, kalan kalite kaybının oluştuğu ürün için meyve suyu fabrikaları çok komik rakamlar teklif etmişlerdi. Bu rakamların çiftçide de kamuoyunda da karşılık bulması imkansızdı. Fabrikaları uyardık. ‘Bu fiyatlarla çiftçimizin karşısına gelmeyin’ dedik. Çiftçimiz de bir dik duruş sergiledi ve fiyatlar 50 kuruşun üzerine çıkmasına rağmen çiftçimiz kayısısını meyve suyu fabrikalarına vermedi. Çünkü gün kayısının çekirdeği bile bu rakamın çok çok üzerinde. Gün kurusu kayısının çekirdeği organik ve 3 ila 3.50 lira arasında değer buluyor. Çiftçimiz bunun hesabını yaparak, kazançlı duruma geldi.
Kayısının 2018 yılı tahmini rekoltesini de açıklayan MTB Başkanı Özcan, “Hasat dönemi halen devam ediyor ama 15-20 güne kadar bitmiş olur. Haziran ayında yağmur ile birlikte gelen dolu yağışı ile kısmen hasar oluştu. Yağmurun kayısının olgunlaşma dönemine denk gelmesi ile yer yer çürümeler de meydan geldi. Dolu da bazı bölgelerde ciddi hasara neden oldu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen 400 bin tahmini rekoltemiz var. 65 bin tonu ihracata ve meyve suyu fabrikalarına gidecek olan yaş ürün olarak belirlendi. Kuruya tekabül eden tahmini rekoltemiz ise 81 bin tondu.” ifadelerini aktardı.