Malatya’da 6 Şubat depremlerinde 10 bin civarında hayvan telef oldu, 2 binden fazla ahırda yıkıldı. Kentte konut yapımı devam ederken ahırların yapımı için Tarım bakanlığı Tespit çalışmalarına başlayıp nereye yapılacağına dair karar verme aşamasında olsa da henüz yapım aşamasına geçilmedi. Yetiştiriciler depremlerin üzerinden geçen 23 ayda mağdur olurken hayvan çadırı dahi bulamadığını belirten, soğuk havada yetiştiricilik yapmaya devam eden Mikail Herdilli, “Yapamıyorsanız kredi desteği verin biz yapalım” diyerek yetkililere sitem etti.
Malatya’da 6 Şubat depremlerinde tıpkı evler gibi ahırlarda hasar aldı. Kentte 10 bin civarında hayvan telef oldu, 2 binden fazla ahırda yıkıldı.
Depremlerden sonra çoğu yetiştirici ekmek kapılarını kaybetti ve mağdur oldu. kimi toparlayamadı hayvancılıktan vazgeçti, kimi de başvurduğu halde hayvan çadırı alamadı, Malatya’nın ayazında çaresizlik içerisinde ekmeğini hayvancılıktan kazanmaya devam ediyor.
Bu mağdurlardan biri Battalgazi ilçesi Yarımcahan Mahallesi’nde yaşayan Mikail Herdilli. Ahırı depremlerden sonra yıkıldı Herdilli’nin, iddiasına göre başvurduğu halde hayvan çadırı verilmedi kendisine.
Ahırların yapımı için bir çalışmanın olmayışına sitem eden Herdilli, çalışmanın bir an evvel başlamasını istedi. Herdilli, “Ahırım ağır hasar aldı, yıkıldı. Yapımı için de herhangi bir gelişme yok. Hayvanlarım da dışarıda. 4 büyükbaş, 10 tane de küçükbaş hayvanım kanatlı hayvanlarım da var. Büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Çadır da vermediler, başvurumuzu yaptık. Gittim oraya kapalı alanda diye yazmışlar dosyaya. Geçen de buraya kulak numarası vurmak için geldiğinde, getirip gösterdim. Benim ahırım kapalı alan mı, açık alan mı diye sordum. Adam utandı, vicdan azabı çekmeye başladı. Adeta bizle dalga geçiyorlar. Hiçbir çalışma yok ahırlar için. Parasını veriyorlarsa biz yapalım. Destek görseydim ben şimdi 50 kere yapmıştım. Neyi bekliyorlar? Bizim köyde sadece yıkılan bir ahır var. 4-5 tane yerinde dönüşüm vardı, onlara başlandı. Onu yapıyorlarsa ahırımı da yapsınlar. Bunun için ayrı ekip mi gelsin? İki sene geçti, herhangi bir gelişme yok. Ne zamana kadar bekleyeceğiz? Ömrümüz yeter mi, bunları görecek miyiz bilmiyorum.” diye konuştu.
Yarımcahan mahalle muhtarı Hasan Herdilli, çadır verilmesi için ilgililerle görüştüğünü fakat bir sonuç alamadığını belirterek, “Ahırlarla ilgili çevre şehircilik müdürü ile de görüştüm, kaymakamlığımızla da görüştüm. Şu an belirli bir şey yok. Ağır hasarlı ahırlarla ilgili herhangi bir adım atılmış değil. Baktılar ama çadır da yok dediler, vermediler. Bari vatandaşlara kredi versinler.” diye konuştu.
ERTV HABER MERKEZİ