UNESCO Dünya Kültür Miras Kalıcı Listesi'ne kaydedilen Arslantepe Höyüğü, 2021 yılında 34 bin ziyaretçiyi ağırladı. 26 Temmuz 2021’de UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne dahil edilen Arslantepe, yoğun bir ilgi gördü.
Yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip Arslantepe Höyüğü’ne ilgi UNESCO Dünya Kültür Miras Kalıcı Listesi'ne alınmasının ardından daha da arttı. 26 Temmuz 2021’de kalıcı listeye alınan Arslantepe, gerek kazı çalışmalarının devam ettiği gerekse de kazı çalışmalarının sona ermesinin ardından yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edildi. 2021 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras Kalıcı Listesi'ne dahil etmenin gururunu yaşayan Arslantepe Höyüğü’nü 34 bin kişi ziyaret etti.
Arslantepe Yönetim Planı Çerçevesinde Çalışmlar Yapılıyor
44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla, Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen Arslantepe, sadece Malatya ve Türkiye için değil, dünya tarihi içinde büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda Arslantepe Höyüğü’nde korumaya yönelik çalışmaların belirlenen plan dahilinde yürütülüyor. M.Ö. 4'üncü bin yıl boyunca Doğu Anadolu ve Mezopotamya toplumlarında devletin oluşum sürecindeki esaslı değişiklikleri gösteren Arslantepe Höyüğü’nün kalıcı listeye dahil edilmesinin ardından başlatılan çalışmalar kapsamında, yeni kazı çalışmaları döneminde öncelikli olarak çatı sistemi yenilenecek. Bunun yanında Arslantepe Höyüğü’nün tanıtımına yönelik çalışmalarda Arslantepe Yönetim Planı kapsamında hayata geçirilecek.
Arslantepe Yönetim Planı çerçevesinde, Arslantepe Höyüğü yakınlarında bir karşılama merkezi ile müzede yapılacak. Bu noktada hem karşılama merkezi hem de müzenin yapılacağı alan belirlenirken, sürecin devam ettiği bildirildi.
“Yeni Çatı Projesi Hazır”
Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi’ne giren Arslantepe Höyüğü’nde Arslantepe Yönetim Planı kapsamında önemli çalışmaların yapılacağını ifade etti.
Restelli, Arslantepe Höyüğü’nde öncelikli olarak korumaya yönelik çalışmaların yapıldığını kaydederek, “Arslantepe’de yeni bir çatı sistemi oluşturulacak. Bu noktada hazır olan çatı sistemi, bu yıl içerisinde hayata geçirilecek. Çatı sistemi Arslantepe Höyüğü için oldukça önemli çünkü bu alanı yağışlardan korumak gerekiyor” dedi.
Arslantepe Höyüğü yakınlarında bir karşılaşama merkezi ile müzenin de yapılacağını da dile getiren Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, yeni kazı döneminde enteresan çalışmaların olacağını da belirtti.
FERDİ DURDU/ERTV