25 yıl önce Malatya’ya kazandırılan Şire pazarı esnafı yıllardır yaşadıkları sorunların çözümü için çalmadık kapı, başvurmadık yer bırakmadı fakat bu sorunları bir türlü çözüme kavuşturulmadı. Yıllardır yeni bir Şire pazarına kavuşmayı bekleyen esnaflar, artık kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istiyor.
25 yıl önce Malatya’nın Battalgazi İlçesi’ne bağlı Yeni hamam mahallesine yapılan Şire Pazarı, çiftçi ve esnafların kuru kayısıyı ve kayısıdan yapılan daha birçok ürünü satışa sunması için kooperatif şeklinde inşa edildi. Üzerinden tam 25 yıl geçti ve bu Şire Pazarı artık Malatya’nın yükünü çekemez hale geldi.
Güvenlikten, çevre düzenlemesine, alanın dar olmasından, alt yapı sorununa kadar daha birçok sorunla baş etmeye çalışan esnaflar canından bezdi. Sorunların çözümü için çalmadık kapı, gitmedik yer bırakmadı fakat yıllardır bir arpa boyu yol kastedilemedi.
Yıllardır Şire pazarının uygun bir alana taşınması için çaba sarf eden esnafların bu çabası da sonuçsuz kaldı. Malatyalı siyasiler yıllardır Şire Pazarı esnaflarına yeni bir şire pazarı için söz veriyor fakat bu sözler sadece lafta kalıyor.
Şire pazarı’nın taşınma konusu yıllardır gündemde geniş yer buldu. Konuyla ilgili kamuoyu tarafından ciddi bir tepki geldi, fakat bugüne kadar herhangi bir gelişme yaşanmadı.
Malatya Ticaret Borsası’nın Eylül ayı meclis Toplantısı’nda Şire Pazarı’nın taşınacağı tekrar gündeme getirildi. Toplantıda konuşan Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya'nın önemli sorunların arasında Şire Pazarı ve Buğday Pazarı yerleşkesinin geldiğini ifade etmiş ve eklemişti, “"Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan ile bir araya gelerek istişarelerde bulunduk. Başkanımızda bu konuda oldukça kararlı Malatya'nın bu konuda ihtiyacının elzem olduğunu ifade ederek en kısa sürede bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik çalışmalarda bulunacağını belirtti. Bizlerde sayın başkanımızla beraber önümüzdeki günlerde Şire Pazarı ve Buğday Pazarı tüccar ve ihracatçılarımızla bir araya gelerek yerleşke konusunda bir görüşme gerçekleştireceğiz. Yeni bir Şire Pazarı ve Buğday Pazarını Malatya'mıza kazandıracağız."
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Malatya’nın uzun yıllardır beklediği yeni bir Şire Pazarı müjdesini ERTV aracılığıyla vermişti. Gürkan, Yeni Şire Pazarı’nın Büyükşehir’in Lisanslı deposunun yapılacağı alanın yanına inşa edileceğini ifade ederek, “ gerek kayısı birlik vakfı gerek kooperatifleşme süreciyle Şire Pazarı’nın Malatya’ya yakışır bir şekilde Soğuk hava deposunun bulunduğu bir mevki içerinde yapılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir” ifadelerini kullanmıştı.
Şire pazarıyla ilgili şuana kadar yaşanan gelişmeler böyleydi. ERTV Ekibi Şire Pazarı’na giderek Esnafın taleplerini ve bundan sonra yaşanacak olan gelişmeleri de Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’dan dinledi.
Özcan, Şire Pazarı’nda yaşanan sorun ve sıkıntıları anlattı, Malatya’nın ihtiyaç duyduğu Şire Pazarı’nın nasıl olması gerektiğini de anlattı. Özcan, “Ulaşım problemi hat safhada. Şuan ki fiziki şartlar çok eski olduğu için tadilat da artık bir işe yaramıyor. Malatya dünyanın kuru kayısı üretim merkezi. Bugün Avrupa Birliği coğrafi işaret belgesi ile tescillenmiş bir üründen bahsediyoruz. Bunun 100 bin tonunu Biz ihraç ediyoruz. Kayısı bir ihracat ürünü. İç piyasada da üretim ciddi anlamda arttı. Bin ton ile başlayan ve bugün 20 bin tona ulaşmış bir tüketim söz konusu. Dolayısıyla bu kadar kıymetli bir ürünün işlem gördüğü sahanın mutlaka çok hijyenik, sağlıklı, rahat ulaşılabilen, tüccarın ve çiftçinin de çok rahatlıkla bir arada ticaret yapabildiği, dışarıdan gelen misafirlerimizin özellikle ithalatçının veya içerideki iç turizmde Malatya'ya ziyarete gelen herkesin ziyaret etmesi gereken bir yere dönüştürmemiz lazım” dedi.
Yeni bir Şire Pazarı için ciddi anlamda mesafe katedildiğini ifade eden Özcan, projenin bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi, “Büyükşehir Belediyesi başkanımız göreve geldiğinden bu yana birkaç kere görüşme yaptık. En son geçtiğimiz günlerde de bir araya geldik, genel sekreterimiz de bizi ziyaret etti. Kendileri bu konuda kararlı. Artık onlar da bu yaraya bir neşter vurulması gerektiğinin kararını verdiler. 50 yılı kapsayacak bir şekilde kapsamlı bir proje yapılsın diye bir firma ile görüşüldü. Bu firmanın da şu anda proje hazırlık aşamasında olduğu kaydedildi. Büyük ihtimalle yılbaşına doğru Büyükşehir Belediyesi bu konuda kamuoyuna daha sağlıklı bir açıklama yapar. Biz de projeyi Büyükşehir Belediyesi ile beraber yürütüyoruz. Biz daha çok tüccarın, esnafın oradan taşınma konusundaki altyapıyı hazırlıyoruz, görüşmeler yapıyoruz. Herke bu konuda mutabık.” ifadelerini kullandı.
ERTV HABER MERKEZİ