Malatya'da Nisan ayında etkili olan zirai don nedeniyle kayısıda başlayan hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Fakat yaklaşık 1,5 ay geçmesine rağmen hasar tespit sonuçları açıklanmadı ve üreticilere de herhangi bir destek verilmedi. Buda kamuoyunda eleştirilere neden oldu. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, hasar tespit çalışmaları sonucu elde edilen raporların, Tarım Bakanlığı ve yetkili kurullara iletildiğini belirterek, bundan sonraki süreci ise Malatya’daki siyasi aktörlerin takip ettiğini açıkladı.
Malatya'da 13 Nisan’ı 14 Nisan’ bağlayan, 14 Nisan’ı da 15 Nisan’a bağlayan gecelerde etkili olan zirai don nedeniyle kayısıda ciddi oranda hasar meydana gelmişti. Kayısının zirai dondan ne kadar etkilendiğini belirlemeye yönelik olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri sahada çalışmalar başladı ve hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Fakat yaklaşık 1,5 ay geçmesine rağmen hasar tespit sonuçları açıklanmadı ve üreticilere de herhangi bir destek verilmedi. Buda kamuoyunda eleştirilere neden oldu.
Konu ile ilgili ERTV’ye açıklamalarda bulunan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, hasar tespit çalışmaları sonucu elde edilen raporların, Tarım Bakanlığı ve yetkili kurullara iletildiğini belirterek, bundan sonraki süreci ise Malatya’daki siyasi aktörlerin takip ettiğini açıkladı. Özcan, “Hasar tespit çalışmalarından sonuçta elde edilen raporlar büyük ihtimalle Tarım İl Müdürlüğümüz tarafından Tarım Bakanlığımız’a ve yetkili kurullara iletildi. Şu anda hasar tespit çalışmalarından ortaya çıkan hasarın boyutları ile ilgili yapılacak bütün çalışmaları Malatya’daki siyasi aktörlerimiz takibindeler. Ama ortaya çıkan hasar tespit raporlarında Malatya’daki üretim kapasitemizin ne kadarının zarar gördüğünü aslında o raporlarda görebiliriz. Raporlar direkt bakanlığa gittiği için bu konuda hasar tespit raporları ile ilgili bilgi sahibi değiliz.” diye konuştu.
Zirai dondan en çok ova diye adlandırılan bölgelerin zarar gördüğünü daha önce açıkladıklarını ifade eden Özcan, “13 - 14 Nisan günü gerçekleşen soğuk havada en çok ovanın zarar gördüğünü ifade etmiştik. Çıkan raporlarda da büyük ihtimalle böyle bir sonuç oluşmuştur ki ova diye adlandırdığımız Yazıhan, Eskimalatya gibi merkez diye adlandırdığımız Battalgazi’nin büyük bir bölümü en çok hasar alan bölgeler gibi… Bazı bölgelerde özellikle kış vurmalarından sonra bazı bölgelerde ciddi anlamda dökülmeler yaşandı. Özellikle dolu yağışlarına maruz kalan bölgelerin haricinde de dökülmeler yaşandı. Tabi yer yer, bölge bölge bazı bölgelerimizde “kaba aşı” diye adlandırdığımız ürünümüz ciddi anlamda zarar görmüş, “Hacı Halil” diye adlandırdığımız çok iyi… bazı bölgelerde de “Hacı Halil” diye adlandırdığımız ürün çok iyi bazı bölgelerde de “kaba aşı”diye adlandırdığımız ürün çok iyi… Yapmış olduğumuz ilk incelemelerde görünen en ağır hasar alan bölgelerin ova olduğunu ifade etmiştik ki raporlarda da böyle olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Kuru kayısıda tahmini rekolte belirleme çalışmalarının da 23 Mayıs’tan itibaren başladığını açıklayan Özcan, “Her yıl olduğu gibi Malatya Valiliğimizin talimatlandırdığı Malatya Tarım İl Müdürlüğümüz’ün de kurmuş olduğu komisyonla birlikte şu anda sahada çalışmalar devam ediyor. Kuluncak hariç diğer bütün ilçelerimizde tahmini kuru kayısı rekolte çalışmaları sona erdi. Pazartesi günü gerçekleştirilecek olan Kuluncak ilçemizdeki çalışmalarla birlikte sonuçlanmış olacak. İnşallah en kısa süre içerisinde de bu raporlar Tarım İl Müdürlüğümüzde tekrar yeniden üzerinde bu komisyonla birlikte çalışılarak da nihai sonuca ermiş olacak. Bu nihai sonuçdan hemen sonra da biz Sayın Valimizle Tarım İl Müdürümüzle yaptığımız görüşmelerin hemen sonunda tahmini kayısı rekoltemizin de açıklanmasını rica edeceğiz.” ifadelerini kullandı.