Nisan ayında ülke genelinde yaşanan kar yağışı ve soğuk hava 50’nin üzerinde ilde zirai dona sebep olarak ciddi zarara yol açtı. Özellikle meyvenin etkilendiği zirai donun ardından Tarım Sigortaları Havuzu'na (TARSİM) kayıtlı üreticiler, hasar ihbarında bulunarak zararlarını karşılayabilecek. Ticaret Bakanlığı kaynakları ise zirai donu bahane ederek fahiş fiyat uygulayanlara gerekli yaptırımlarda bulunacağını belirtti.
EKİPLER HASAR TESPİTİ İÇİN SAHADA
Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı bölgelerde son 30 yılın en düşük sıcaklık değerlerinin kaydedildiği günlerde, zirai dona karşı üreticileri uyarmıştı. 2014'ten sonra tarihin en büyük zirai don olayının yaşandığını bildiren bakanlık, bu kapsamda çiftçilere TARSİM'e zarar ihbarında bulunabileceklerini bildirdi. Zarar tespit çalışmaları için sahada çalışmalarını sürdüren bakanlık, don ve doludan etkilenen üreticilerin Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerine, sigortalı üreticilerin ise ALO TARSİM 172 ihbar hattına ve acentelerine hasar ihbarında bulunmak için destek alabileceğini belirtti.
TOLERANS YOK
Ticaret Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre ise rutin olarak yapılan fahiş fiyat denetimleri sırasında özellikle zirai don olayını fırsata çevirmek isteyenlere göz açtırılmayacak. Bu kapsamda zirai donu bahane ederek, ürünlere fahiş fiyat uygulayanlara ağır idari cezalar uygulanacak. Verilen bilgiler doğrultusunda bakanlık kaynakları, zirai dondan etkilenen çiftçinin emeğini hiçe sayarak fahiş fiyat uygulayan işletmelere en küçük bir tolerans gösterilmeyeceğini vurguladı.
YARI YARIYA ZARARA UĞRATTI
Nisan ayının ülke genelinde yoğun kar yağışı ve düşük hava sıcaklıklarıyla geçmesi, çiftçinin kâbusu oldu. Yaşanan zirai dondan başta kayısı olmak üzere üzüm, incir, elma, erik, kiraz, vişne, fındık, ceviz, badem, şeftali, Trabzon hurması gibi ürünler etkilendi. Gaziantep ve Şanlıurfa dışındaki neredeyse tüm illerin etkilendiği zirai don, ülke genelinde yüzde 50 kayba yol açtı. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, "Maalesef son zirai don olayında yaş sebze ve meyve çok etkilendi. Güneyde zaten çok kötü bir don olmuştu. Şimdi Ege ve Marmara da çok etkilendi. Özellikle yaş meyve ve sebzede ciddi kayıplar söz konusu. TARSİM yaptıran üretici zararını kurtarabilecek" dedi.
KAYISIDA BÜYÜK ZARAR
Malatya’nın simgesi ve büyük geçim kaynağı olan kayısı da talihsiz olayın kurbanı oldu. İhracat gelirleri gözetildiğinde kuru kayısı 500 milyon doların üzerinde gelir sağlıyor. İlk tespit sonuçlarına göre Malatya’da kayısıda 30 milyar liranın üzerinde bir zararın olduğu tahmin ediliyor.
KAYNAK: SABAH