6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Malatya’nın Doğanşehir İlçesi’ne bağlı Doğu Mahallesi’nde bulunan 3 bloklu site vatandaşın iddiasına göre müteahhit, binaların altında bulunan dükkanlar için hasar tespit raporuna itirazda bulununca az hasarlıya döndü. Çoğu hak sahibi vatandaşa TOKİ’den ev çıktı, hatta evlerinde oturmaya başladılar. Ancak bugün AFAD vatandaşları arayarak binaları az hasara döndüğü için TOKİ konutlarını 15 gün içerisinde boşaltmalarını istedi.
Malatya’nın Doğanşehir İlçesi’ne bağlı Doğu Mahallesi’nde bulunan 3 bloklu site 6 Şubat depremlerinde ağır hasar aldı. Vatandaşların iddiasına göre 3 defa ağır hasarlı raporu verildi.
Hak sahibi olan bazı vatandaşlara TOKİ’den ev çıktı. Anahtarını aldıktan sonra masrafa girerek TOKİ evlerinin tamiratını yaptıran vatandaşlar yerleşik hayata kavuştu. Vatandaşın iddiasına göre müteahhit binaların altında bulunan dükkanlar için hasar tespit raporuna itirazda bulununca binalarda az hasarlıya döndü.
Tam evlerine kavuşmuş, mağduriyetleri giderilmiş, kendilerine bir hayat kurmuşken AFAD’dan gelen telefonla hayatlarının şokunu yaşadı vatandaşlar. Binaları az hasara döndüğü için 15 gün içerisinde yerleştikleri TOKİ konutlarının anahtarlarının tekrar geri verilmesi istendi. Bina yapım aşamasındayken yıllarca müteahhit tarafından mağdur edildiklerini öne süren vatandaşlar alınan bu karar tepkili.
Binaya 3 defa ağır hasar geldiğini belirterek İbrahim Topal, “Kolonlarına kırmızı damga vuruldu. Yıkılma kararındayken Avukat tutmuşlar, mahkemeye vermişler. 9 aydan beri bana TOKİ'den çıktı oturuyorum. Dolaplarımı yaptırdım, balkon camlarını yaptırdım. Şimdi AFAD beni aramış, anahtarı 15 gün içinde teslim et diye. Bu nasıl bir kanun? Müteahhit dükkanları için itirazda bulunmuş. Bir kişi 70 kişiyi mağdur ediyor. Böyle bir şey var mı? Benim sesimi Çevre şehircilik bakanı duysun. Böyle bir kanun mu var? Deprem vurmuş, bir de bunlarla mı uğraşalım?”
Bina sakinlerinden Nezaket canpolat da, “2 ay oldu TOKİ'de oturuyoruz. Bir sürü masraf yaptık. Bu binayı önce ağır hasara çevirdiler. Müteahhit bizim malımıza ne karışıyor da gidip hafif hasara çeviriyor? Paramızı ödedik ne karışıyor? diyerek tepkisini dile getirdi.
Mağdurlardan Ümit Akdere 6 yıl önce binadan daire satın aldığını dile getirerek, “Müteahhit binayı yarım bırakmasına rağmen hem tamamlamadı hem de binayı tamamlamadığı gibi bizi mağdur ediyor. Kızı avukat. Kızına burada milletten topladığı parayla İstanbul’da rezidans alıyor, bu halkı da böyle perişan ediyor. Daha taşınamamıştık, biz de taşınmak üzereydik. Şimdi gidip kendi kafasına göre, çıkarına göre dükkanlarını kurtarabilmek için 70 kişiyi mağdur ediyor. Sesimizi duysunlar. AFAD, TOKİ evini boşaltmamızı istiyor. Zaten bizim evimiz olsa TOKİ'de ne işimiz var? Devlet bize bir hak vermiş, zaten parasıyla verecek, bedava da vermeyecek. Şu an verdiği hakkı niye alıyor? Bir kişi 70 kişiyi nasıl mağdur ediyor? Buna bir çözüm bulsunlar, yoksa biz burada her gün eylem yapacağız. Olmadı yol kapatacağız.” Dedi.
8 yıl önce aldığı dairesinde oturmadan depremi yaşayan Mehmet Canpolat ise “Ben daireme göçemedim. Anahtarımı bu daireden teslim alamadım. Araya deprem girdi. İnşaat tamamlanmadan bina ağır hasar aldı. Benim şu an e-devlet'imde ağır hasar görünüyor. Ancak binayı yapan müteahhidin binaların altında dükkanları olduğu için itirazda bulunmuş. İtiraz sonuçlarında birkaç defa ağır olmasına rağmen, bu binalara askı kodları yıkım için vurulmasına rağmen bu sabah ben aranıyorum AFAD’dan. Dairenizin anahtarını 15 gün içinde getirmezseniz yasal işlem başlatacağız diye. Peki biz nasıl bir yasal işlem başlatabiliriz? 8 yıldır ben ev yüzü görmedim. Şu an konteynerde kalıyorum. Yani devletin yetkililerinin bu mağdur olan insanların arkasında durmasını istiyoruz. Binanın görüntüsü ortada. Bu bina neye dönerse dönsün biz canımızı buraya emanet etmeyi düşünmüyoruz. Biz her gün bu memlekette sallanıyoruz, artı mağduruz. Yaşadığımız mağduriyet yetmiyormuş gibi üstüne 8 yıldır göçemediğim evin mağduriyetini yaşıyorum.” Şeklinde konuştu.
ERTV HABER MERKEZİ