Malatya'da yaşayanlar, ciddi bir hava kirliliği sorunuyla karşı karşıya. Daha önce Temiz Hava Hakkı Platformu'nun hazırladığı 'Kara Rapor 2024'e göre, Malatya, Türkiye'de PM10 değerlerinin en yüksek olduğu il olarak kayıtlara geçmişti. Yani havası en kirli il. Şimdi de Çevre, Şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığının Çevresel Etki Değerlendirilmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü hava kalitesi raporunu paylaştı. Malatya’da hava kirliliği daha da artmış durumda.Bu da depremlerden sonra hava kirliliğinin Malatya için önemli bir problem olduğunu belirtiyor.
Geçtiğimiz ekim ayında Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye'deki hava kalitesi ve hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerini inceleyen "Kara Rapor 2024"ü yayınlamış ve bu rapora göre Malatya PM10 değerinin en yüksek olduğu merkezler arasında ilk sırada yer almıştı. Yani havası en kirli il Malatya olarak belirlenmişti.
Son olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Çevresel Etki Değerlendirilmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2024 yılı Eylül ayı hava kalitesi raporuna göre, Malatya’daki hava kalitesinde Ağustos ayına kıyasla genel bir düşüş yaşandı. Raporda, özellikle PM10 (partikül madde) ve SO₂ (kükürtdioksit) seviyeleri değerlendirildi.
Eylül ayı verilerine göre Malatya’da PM10 (ince partikül maddeler) seviyesi 69 olarak ölçüldü. Ağustos ayında 61 olan bu değer, Eylül ayında yükselerek Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği 50sınırının üstünde seyretmeye devam etti. PM10 seviyesindeki artış, havada solunan kirletici partiküllerin arttığını gösteriyor. Solunum yolu rahatsızlıkları olan bireylerin tedbirli olması gerekiyor.
Kükürtdioksit (SO₂) değerlerinde ise olumlu bir değişiklik gözlemlendi. Ağustos ayında 13olan Kükürtdioksitseviyesi Eylül ayında 7y’e düştü. Bu düşüş, endüstriyel kaynaklardan gelen hava kirleticilerinde azalma olduğunu gösterse de PM10 seviyesindeki artış nedeniyle genel hava kalitesini iyileştirmeye yeterli olmadı.
Malatya’nın Eylül ayı verileri değerlendirildiğinde, Kükürtdioksit değerlerindeki düşüşe rağmen, PM10 seviyesindeki artış nedeniyle genel hava kalitesinin düştüğü gözlemleniyor.
6 Şubat depremlerinden sonra yoğun bir toza maruz kalınan şehirde yakın zamanda olmasa da uzun vadede Malatya’da yaşayan vatandaşları ciddi bir tehlike bekliyor. Bu da depremlerden sonra hava kirliliğinin Malatya için önemli bir problem olduğunu belirtiyor.