6 Şubat depremlerinin ardından 11 ilde depremlerin izlerinin silinmesine yönelik başlatılan çalışmalar sürerken, konut yapımları devam ederken, inşaat sektöründe artan maliyetler ve inşaat işçisi yevmiyeleri depremzedelerin belini büküyor. Şehirlerin toparlanması adına herkesin elini taşın altına koyması gereken bu dönemde birçok sektörün bunu fırsata çevirmesi “Deprem bölgelerine böyle mi yardımcı olacaksınız?” sorularını sorma zorunluluğu getiriyor.
Birçok kentte beton fiyatları minimum bin 400, maksimum bin 700 TL civarında iken deprem bölgelerinde bu rakam 2 bin 500 ve 3 bin TL aralığında. Yine deprem yaşamayan illerde inşaat işçisi yevmiyeleri 750 ve 1000 TL aralığında iken Malatya başta olmak üzere deprem bölgelerinde bu rakam 2 bin-2 bin 500 TL aralığında.
İnşaat çalışmalarının başladığı kentlerde Malatya’da 2 bin TL’ye çalıştırılacak inşaat işçisi bulunamıyor. İş adamından, esnafına, yöneticisinden vatandaşına kadar herkesin depremzede olduğu Malatya’da birçok inşaat işçisi, günlük 2 bin TL yevmiye, kalacak yer ve yemek dahil olmak üzere çalışıyor, kimi de bu şartlara rağmen çalıştıracak işçi bulamıyor.
Şubat ayı sonlarında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, inşaat malzemeleri üreten sektör meclisi temsilcileri ile bir araya gelmişti. Bu toplantıda devletin başlatacağı deprem konutları inşa projesine katkı vermek istediklerini belirten inşaat sektörü temsilcileri deprem bölgesine yapılacak konutlarda kullanılacak inşaat malzemeleri için fiyat sabitleme taahhüdü vermişlerdi. Bu taahhüd devletin yapacağı konutlar içindi fakat genişletilebilirdi. Depremin üzerinden yaklaşık 7 ay geçti ve gelinen süreçte inşaat malzemelerinde fiyatlar kat be kat arttı.
Örneğin Elazığ’da C25 beton 1500, C30 beton 1700 TL, Erzincan’da C25 beton 1400, C30 beton 1600, Erzurum da C25 1500, C30 1600 TL’den satılırken, Malatya’da bu fiyatlar 2 bin ile 2 bin 500 TL aralığında değişiyor.
Adıyaman’da bir beton firması kente 12 tane şantiye kurarak, piyasanın eşit şartlarındaki fiyatlarla çalışmalara başlarken, Malatya’da bu durumun fahiş fiyatlara dönmesi, şehrin kaderinin karanlığa gömüldüğü iddialarına neden oluyor.
Malatya’nın birçok bölgesinde çelik konstrüksiyon ve prefabrik konut veya iş yeri yapma telaşında olup hem kendi işini devam ettirmek, hem şehirde kalarak şehrin ekonomisine katkıda bulunmak isteyen birçok iş adamı, esnaf ve vatandaş inşaat malzemeleri fiyatları ve işçi yevmiyeleri karşısında beli bükülünce artık çivi bile çakamayacak hale geldi.
Koca bir enkaza dönen deprem bölgelerindeki şehirlerde herkesin elini taşın altına koyup da bu şehirleri ayağa kaldırması gereken bir dönemde, fırsatçılığın önünün alınamaması ve denetimsizliğin kol geziyor olması, deprem bölgelerinin toparlanmasının bir hayli zaman alacağını düşündürüyor.
ERTV HABER MERKEZİ