Suriye’deki iç savaş, 11 Mart 2011'de küçük bir protesto gösterisiyle başlamıştı. Kısa sürede Ortadoğu’nun en büyük felaketine dönüşen iç savaşta 400 bin kişi hayatını kaybetti. en az 3 milyon kişi de yaralandı. İç savaş binlerce insanı mülteci durumuna düşürdü.
Suriye'deki iç savaş yedinci yılına giriyor. Takvimler 11 Mart 2011'i gösteriyordu. 2011 Dera'da Esad karşıtı protesto gösterileri başladı. Esad rejimi, Dera'daki protestolara ateş açarak karşılık verince gösteriler daha da fazlalaştı. Silahlı kavgaya dönüşen protestolarla birlikte Suriye topraklarında topyekün savaş başladı.
Çatışmaların 2012 yazında Halep'e sıçradı. 2011 yılının ağustos ayında Esad rejimi Guta'ya kimyasal saldırı düzenledi. Bu saldırı sivilleri hedef almıştı. Saldırı dünyayı ayağa kaldırmış ancak bu ayaklanma Esed için bir anlam ifade etmemişti.
İç savaşın seyri Eylül 2015’te yaşandı. Suriye'de askeri üsleri bulunan Rusya’da Esad’a destek vererek askeri operasyonlar düzenledi.
Suriye’ye barışı getirmek için 2012’de Cenevre’de müzakere masasına oturuldu. 2016 yılında Astana süreci başladı ve Suriye'de "çatışmasızlık bölgeleri" oluşturuldu.
Fransız örgüt Handicap International Suriye iç savaşında 3 milyon kişinin yaralandığını, 1 buçuk milyon kişi ise sakat kaldığını duyurdu. Suriye'nin nüfusu savaş başlamadan önce 23 milyondu. Yaklaşık 11 milyon Suriyeli savaş nedeniyle bölgelerini terk etmek zorunda kaldı. 3,5 milyonu aşkın kişi Türkiye’ye gelerek yerleşti.
Suriye iç savaşı, çok sayıda yapının onarılamaz hale gelmesini de beraberinde getirdi. 2017 yılında eğitim kurumları ve eğitmenler hedef alınarak toplam 67 saldırı düzenlendi. Suriye ekonomisi de savaştan zarar görmüş, 30 yıl geriye gitmiş durumda.