Yapılan araştırmalar tütün ürünleri nedeniyle her yıl 7 milyondan fazla insanın ölümüne neden olduğunu ortaya koydu. Bu tablo bu şekilde devam ederse içinde bulunduğumuz yüzyıl boyunca toplamda 1 milyar insanın tütün ürünleri sebebiyle hayatını kaybedeceği öngörülüyor.
31 Mayıs Tütünsüz Dünya Günü bu yılki temasında kalp ve damar sağlığına tütün ürünlerinin yarattığı zararlara nasıl etkilediğine odaklandı. İnsanların başlıca ölüm sebepleri arasında kalp ve damar hastalıklarının olmasına dikkat çekerek tütün ürünleri tüketiminin inme, koroner arter hastalığı ve çeşitli damar hastalıklarına neden oluyor. Tütün kullanımı bu hastalıkları tetikleyen başlıca risk faktörleri arasında yer alıyor.
PASİF İÇİCİLİK DE HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR Tütün ürünlerine pasif şekilde mazur kalmanın dahi kalp ve damar hastalıklarını tetikleyeceğini söyledi. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı gerçekleşen ölüm oranının yüzde 12’sine tütün ürünleri tüketimi neden oluyor.
ELEKTRONİK SİGARA, BİR SEÇENEK Mİ?
Bazı çevrelerde elektronik sigaralar, sigarayı bırakma aracı olarak görülüyor. Oysa elektronik sigara tütün endüstrisi ürünü olmadığı için bir sigara bırakma aracı değildir. Gençler, tütün ürünü pazarlayan endüstrinin de ana hedef kitlesini oluşturuyor fakat özellikle gençlerde elektronik sigara kullanımındaki artış giderek artıyor. Sigarayı taklit etmekte olan elektronik sigara, nikotin bağımlılığının devam etmesini sağlıyor. Elektronik sigarlarda, nikotin maddesinin dışında ayrıca ince partiküller ile uçucu organik bileşenlerde bulunuyor. Saygın bilim dergileri ve toplantılarında her geçen gün elektronik sigaranın sağlık risklerini gösteren önemli bulgular yayınlıyorlar fakat bunları dikkate alıp alamamak sizin sağlığınızı ne kadar önemsediğinizle alakalı bir tercih…