Anne rahmini 6 hatta 8 kardeşiyle paylaşanlar var… Peki çoğul gebelikler, nasıl avantajlar ve dezavantajlar sağlıyor? Prof. Melih Atahan Güven’e göre çoğul gebelikler, 1980'lerden bu yana yaklaşık yüzde 80'lik artış gösterdiğini kaydetti. Çoğul gebeliklerdeki bu artış merak konusu…İşte bu merak edilenlerin cevabı…
Yumurtalık üzerinde gelişecek yumurtacıklar, aynı anda başka sperm hücreleri ile döllenirse ya da sperm hücresi ile döllenmiş olan bir oositin sonradan bölünürse, çoğul gebelik ortaya çıkıyor.
Çoğul gebelik sıklığını, ileri anne olma yaşı olarak görülen 35 yaşın üzerindeyken doğum yapmak, tüp bebek gibi yardımcı yönetmeleri kullanmak, çoğul gebelik oranını arttıran faktörlerden. Bu faktörleri, kilo fazlalığı, çok sayıda doğum yapmak, ailede çoğul gebelik bulunması takip ediyor. Çoğul gebeliğe erkeğin genetik yapısının ya da aile hikayesinin katkısı yok ancak baba, genetik geçmişini kızını aktarmışsa, kızının çoğul gebelik yaşama ihtimali artabilir.
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Melih Atahan Güven, “Çoğul gebelikler anne veya bebek açısından sakıncalı mı?, Çoğul gebelikler, anne adayını ve bebeği nasıl etkiler, avantaj mı yoksa dezavantaj mı sağlar?” diye sorduk…
Prof. Güven, ikiz veya üçüz bebek doğurmanın artıları olsa da genel olarak çoğul gebeliğin anne için ciddi riskler taşıyabileceğinin altını çizdi.
İlk üç ay içindeki düşüklerin çoğul gebeliklerde daha sık olabileceğini belirten Güven’e göre, ilk 3 ayın geçilmesinin ardından en çok karşılaşılan riskin erken doğum yapma ardından buna bağlı düşük doğum ağırlığı yer alıyor. Tek yumurta ikizlerinin gebelikteki seyri de çift yumurta ikizlerine benzemiyor. Doğum sonrası kanama, tiroid rahatsızlıkları, kemik erimesi, gebelik zehirlenmesi, gebelik şekeri gibi rahatsızlıkların çoğul gebeliklerde çok yoğun izlendiğini kaydetti.
TEK YUMURTA İKİZİ Mİ, ÇİFT YUMURTA İKİZİ Mİ?
Çift yumurta ikizi yani dizigotik, 2 yumurtanın 2 ayrı sperm ile döllenmesi sonucunda meydana geliyor. İkizlerin yüzde 70 de bu şekilde dünyaya geliyor. Tek yumurta ikizi yani monozigot, aynı zigottan yani döllenmiş hücrenin ilk halinin bölünerek oluşan 2 fetüslü gebeliği tanımlıyor. İkizlerin yüzde 30’u da bu şekilde dünyaya geliyor.
BİR RAHMİ KAÇ KARDEŞ AYNI ANDA PAYLAŞABİLİR?
Bugüne kadar birçok ülkede 6, 7 hatta 8 kardeşin aynı annenin rahmini paylaştığını duyuyoruz. Peki bu durumda kardeşlerin hayata tutunma ve sağlıklı yaşama olasılıkları ne?
Sağlıklı ve normal şartlarda rahmin bir bebek taşıması için tasarlandığını ifade eden Perinatoloji Uzmanı Güven, “Bir rahimde en fazla kaç bebek büyüyebilir ve bunların kaçı hayatta kalabilir?” sorusuna:
Tek bir gebelik 37-41. haftalar arasında gerçekleşir. Bu haftalar aralığında dünyaya gelen bebekler zamanında doğmuş kabul edilir, ortalama kiloları da 2500-4000 gram olur. İkiz gebeliklerde ise ortalama doğum haftası 36-37, bebek kilosu 2300 gram olur genelde. İkizlerde ise yarısından fazlası 37. Haftadan önce dünyaya gelir. Üçüz gebeliklerde ise ulaşılabilecek maksimum doğum haftası 33-34, bebeklerin kilosu 2000 gramın altındadır” dedi.