Malatya’da ilkbaharda küçükbaş hayvanları ile yaylalara çıkan hayvan yetiştiricilerinin zorlu dönüş yolculuğu başladı. Yetiştiriciler, her yıl yaşadığı sıkıntıları tekrar yaşamaktan dert yanıyor. Bunlardan biri çoban bulamamak, bir diğer ise artan maliyetler…
Kış mevsiminin yaklaşması ile beraber, yaylalarda dönüş yolculuğu başladı.
Malatya’nın Akçadağ ilçesi Dedeköy Mahallesi’nde yaşayan yetiştiriciler de yaylalara dönmeye başladı. 5 ay boyunca yaylada kalan yetiştiriciler, şimdi kara kara kış öncesi hayvanlarını nasıl besleyeceklerini düşünüyor.
Hayvancılıkla uğraşan Hüseyin Taş, “Yaylaya giderken ve dönerken zorluk çekiyoruz. Yayladan yeni geliyoruz. Suyumuz yok, yerleşim yerimiz mera olduğu için çadır alıyoruz. Kışın çok mağdur oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Taş, çoban bulamadıklarını da ifade ederek, “Bulsak da randıman alamıyoruz. İlgilenmiyor, hayvanlarımız ölüyor. 8-10 bin lira maaş isteyen var, sigorta istiyorlar. Bizim bütçemiz ne, biz kazanamıyoruz ki 8-10 bin lira maaş verip, sigorta yapalım” diye konuştu.
Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, hayvan üreticilerin yaylaya gidiş ve dönüşlerde birçok sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Çobanlık ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği zor bir iş. Bu noktada da birçok sıkıntıları oluyor. Bunları gerekli yerlere iletip çözmeye çalışıyoruz. Bazen de çözemediğimiz oluyor. Yetiştiricilerin en büyük sıkıntılarından birisi yaylaya çıktıktan sonra hem kendi hem de hayvanlarıyla ilgili ihtiyaçlarda büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Bunlarla ilgili projelerimiz var. 5-6 milyonluk yatırım yapıldı. Sulaklarla ilgili, sondaj ve güneş enerjisi panelleriyle ilgili çalışmalar oldu ama bunlar yeterli değil. Üreticileri daha fazla desteklememiz lazım. Bu insanların yayladaki temel ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Zor bir iş yapıyorlar, bundan dolayı da desteklemeliyiz” dedi.
İHA