Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kuru incir ve kuru üzümden sonra kuru kayısıyı da alacağı müjdesini verdi. Bu müjde kayısı üreticisinin yüzünü güldürdü. AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’da Malatya’daki bir kayısı bahçesine giderek bu müjdeyi üreticiyle paylaştı. TMO’nun kayısı alması için yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirten Çalık, bu haberle birlikte fiyatların arttığını ve bunun mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Malatyalı çiftçilere müjdeyi verdi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kuru incir ve kuru üzümden sonra şimdi de kuru kayısı satın alacağını açıkladı.
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ilk kez kayısı alacak olmasından dolayı kayısı üreticilerini ziyaret ederek müjdeyi çiftçilerle paylaştı.
Milletvekili Çalık’a Tarım ve Orman İl müdürü Tahir Macit ve Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ile yetkililer de eşlik etti.
Milletvekili Çalık, kayısının ülke ekonomisi açısından önemine vurgu yaptı, kayısı için yapılan çalışmaları anlattı. Çalık, “Bugün inanılmaz mutluyum. 20 yıldır siyaset yapıyorum herhalde bugün en mutlu olduğum günlerden bir tanesi. Malatya’mızın ekonomisinin omurgası, 50 bin üreticimizi direk ilgilendiren, 850 bin nüfusumuzu da en direk ve Türkiye ekonomisini de en direk ilgilendiren kayısı ürünümüz ile ilgili olarak birçok çalışma yaptık. AK Parti iktidarları döneminde Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde üreticimize birçok destek verdik. Afetlerden zarar gören çiftçilerimize destek verdik. TARSİM’i getirdik. Mazot, destekleri, yem destekleri, gübre destekleri, üreticimizin ve çiftçimizin yanında olduğumuz her an aşikardır” diye konuştu.
"SEVİNÇ ÇIĞLIKLARI ATTIM" Malatyalıların en büyük şikayetlerinden birinin Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısıyı almaması olduğunu belirten Çalık, bu sene ciddi bir çalışma yürüttüklerini, TMO’nun kayısı alması için lisanslı depoları inşa ettiklerini ve verdikleri mücadeleden de olumlu sonuç aldıklarını belirterek, “Biz hangi kayısı üreticimize gitsek, hangi çiftçimize gitsek, hangi sivil toplum örgütümüze gitsek en önce söyledikleri cümle “Toprak Mahsulleri Ofisi neden kayısıyı almıyor? Fiyat konusunda bu kadar ucuza giden kayısı, bizim emeklerimizin zayi olmasına sebebiyet veriyor” diyorlardı. Bu sen çok ciddi bir çalışma yürüttük. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ilk olarak geçen yıl incir alması ve kararın açıklanması ile birlikte biz takibi başlattık. Kuru üzüm ve kuru incir alımı ile birlikte TMO Genel Müdürümüz ve eski Malatya Tarım İl Müdürümüz Ahmet Güldal ile başlayarak görüşmeler yaptık. Biz kayısı hiç almadık ve kayısıyı alabileceğimiz bir ortam oluşmadı. Bunun için öncelikle kayısıyı depolayacağımız bir alana ihtiyacımız var. Bu konuda da da kayısı için çok önemli olan Lisanslı Depoculuğu Malatya’mıza kazandırdık. ‘Tarım Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’yi aradım. İnciri alıyoruz, üzümü alıyoruz bunlar hepsi bizim ürünlerimiz. Ama benim Malatyalı üreticimin gönlü kırık. Eğer biz TMO olarak kayısıyı almazsak, üreticiye söyleyecek cümlemiz olmaz’ dedik. ‘Tarım bakanımız da Lisanslı Depoculuğu bitirin alım yapılması için elimden geleni yaparım’ dedi. Bir taraftan Lisanslı depoculuğun bitirilmesi için bütçe temini konusunda mücadele verdik. Depomuz bittikten sonra Tarım Bakanımızın kapısını aşındırdık. En son geçen hafta makamına ziyarete gittiğimde TMO’nun kayısı alması için bir kez daha konuştuk. Bakanımızda Sayın Cumhurbaşkanımıza kuru incir ve kuru üzüm ile birlikte arzını yapacağını iletti. Tarım Bakanımız, Cumhurbaşkanımıza arzını yaptıktan sonra Cumhurbaşkanımızın olurlarıyla Allah nasip derse TMO kuru kayısı almaya başlayacak. Sayın bakanımız bizi arayıp bilgilendirdiğinde sevinç çığlıkları attım. Memleketim adına çok mutlu oldum. Sayın Cumhurbaşkanımızın kabine toplantısı sonrası açıklaması bir kez daha Malatyalı ve Türkiye’deki ekonomiden, tarımdan, üreticiden yana olan bütün insanlar için inanılmaz bir mutluluk ve memnuniyet yarattı. Tüm dünyadaki Malatyalılar bundan mutlu oldu. Çünkü burası bizim geçim kaynağımız. 350 milyon dolar Malatya’nın ihracatı var. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en fazla ihraç yapan ili Malatya. Bu ihracatımızın en önemli omurgası da kayısı” diye konuştu.
"KAYISI FİYATLARI ARTTI"
Toprak mahsulleri ofisinin kayısı alacağı haberiyle kayısı fiyatlarının da arttığını ifade eden Çalık, geçen seneki fiyatlarla bu seneki fiyatları kıyasladı ve bundan sonra izlenecek yolu anlattı. Çalık, “Şimdi Toprak Mahsulleri Ofisi kayısı alımı yapacak dediğimiz zaman bile 4 numara kayısı 16 liraya, 1 numara kayısı da 20 liraya satışa çıktı. Bugün üreticilerimiz ile beraber bahçelerimizi gezdik, hasat dönemini de bir kez daha kamuoyuna taşımak istedik. TMO şimdi kararname için çalışma yapıyor. Kararname imzadan çıktıktan sonra TMO alımlara başlayacak. Direk üreticiden alacak. Boylama yapıldıktan sonra 1numara, 2 numara, 3 numara kayısılarımızın her birinin ayrı ayrı alımları yapılacak. Kararnamede alım şartları ve koşulları belirlenecek. TMO’nun kayısı alım fiyatını da Malatya’daki gündem belirleyecek. Biz dünyanın yüzde 70 kuru kayısı ihtiyacını karşılayan ülke ve şehiriz. Kayısı çok önemli ve milli bir ürün. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir kez daha yerli milli dört dörtlük kayısı ürününe vermiş olduğu destek, Malatyalılara vermiş olduğu destek bizi çok mutlu etti. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, sayın Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye, bakanlık bürokratlarımıza, TMO Genel Müdürümüze kısacası emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Türkiye tarihinde ilk kez TMO kuru kayısı alacak. Bunu sürdürülebilir hale getirmemiz lazım.” İfadelerini kaydetti.
Ticaret borsası Başkanı Özcan ise, kayısıda ciddi yatırımların yapıldığını belirterek, üretici ve ihracatçılar adına başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kaynak: ERTV HABER MERKEZİ