ERTV

Okulda yumurta üretip, satıyorlar…

MALATYA

Malatya’da bulunan Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı alanında bulunan Kanatlı Hayvancılık Atölye’sinde her gün 400 adet yumurta üretiliyor. Bir kümesi andıran okulda öğrenci ve öğretmenler hem uygulama yaparak eğitim görüyor hem de ürettikleri yumurtaları satıyor.

Malatya’da bulunan Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı alanında bulunan Kanatlı Hayvancılık Atölyesi'nde her gün 400 adet yumurta üretiliyor. Bir kümesi andıran okulda öğrenci ve öğretmenler hem uygulama yaparak eğitim görüyor hem de ürettikleri yumurtaları satıyor.

Malatya Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı alanında öğrenim gören öğrenciler okulda gördükleri teorik eğitimin yanı sıra okul bünyesinde kurulan Kanatlı Hayvancılık Atölyesi’nde 500 tavuğun bakımı ile ilgileniyor. Atölyede öğrenciler tarafından gezen tavuk yumurta yetiştiriciliği yapılıyor. Tavukların yumurtaları da, okulun pansiyonunda kalan öğrencilerin sabah kahvaltısında yerini alıyor. Kalan yumurtalar da kolilenip satışa sunuluyor.

Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Alan Şefi Selahattin Özmen, yumurta üretimi hakkında bilgiler verdi. Özmen, “Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanımız yani burada hem hayvan yetiştiriyoruz hem üretiyoruz hem de öğrencilerimiz bu konuda yetişmiş oluyor, pratiğini yapıyor. Bizim burada yaklaşık 500 tane tavuğumuz var. Öğrencilerimizle birlikte bu tavukların günlük yemlenmesini, sulamasını sağlıkla ilgili kontrollerini ve diğer bütün işlemlerini yapıyoruz. Bu yaptığımız işlemin sonunda bir üretim ortaya çıkıyor. Yumurta üretimimiz günlük 350 ile 400 arasında değişim gösteriyor. Bu ürettiğimiz yumurtaları burada paketlemesini yapıyoruz. Birinci aşamada okulumuzda çalışanlara veriyoruz. Kalanları da talep üzerine ücret karşılığında veriyoruz. Kazandığımız ücretlerin bir kısmını burada çalışan öğrencilerimize gelir olarak dağıtıyoruz, bir kısmını da okulumuzun diğer ihtiyaçlarının karşılanması için döner sermayemizi var oraya kaydediyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan atölyede yumurtadan çıkan civcivler beslenip büyüdükten sonra üretim sürecine dahil ediliyor. Üretimin bir süreç halinde kesintisiz devam ettiğini dile getiren Özmen, “Civcivlerimiz var. Bu civcivlerimizi de belli bir süre besledikten sonra isteyenlere satıp gelirini yine okulumuzun döner sermayesine aktarıyoruz. Aynı zamanda civcivlerimiz 18-22 hafta süre zarfında bakım ve beslenmesi yapılıyor. 22 hafta en son yumurta verimine geçmiş oluyor. Bu baktığımız civcivleri büyüdükten sonra da mevcut tavuklar veriminden düştükten sonra bu civcivleri onların yerine ikame ediyoruz. Baktığımız büyüttüğümüz civcivleri tavuk olarak anaç olarak kullanıyoruz. Yumurta verimini kesintisiz olarak sağlamış oluyoruz” dedi.

ERTV HABER MERKEZİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.