ERTV

Başkan Gürkan açıkladı: Malatya'ya mutfak müzesi yapılacak!

MALATYA

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan kente bir mutfak müzesi kazandırmak için kolları sıvadı. Malatya Valiliği ile beraber yürütülecek proje kapsamında kurulacak müze ile kentin yemek kültürü ve ürün çeşitliliği geniş kitlelere tanıtılacak.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan kente bir mutfak müzesi kazandırmak için kolları sıvadı. Malatya Valiliği ile beraber yürütülecek proje kapsamında kurulacak müze ile kentin yemek kültürü ve ürün çeşitliliği geniş kitlelere tanıtılacak.

Analı kızlı, kağıt kebabı, patlıcan tava, geleli kebap ve daha bir sürü lezzet… Bu nefis tatları Malatyalılar çok iyi biliyor. Kayısının başkenti Malatya’nın bu damak çatlatan lezzetlerini artık tüm dünya tadacak.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan gastronomi şehri olan ancak yemek kültürü pek fazla tanınmayan Malatya’nın mutfağını tanıtmak için kolları sıvadı.

Malatya Valiliği ile beraber yürütülecek proje kapsamında kente bir mutfak müzesi kurulacak. Müze ile şehrin yemek kültürü ve ürün çeşitliliği geniş kitlelere tanıtılacak.

Projeyi ilk kez ERTV’ye açıklayan Başkan Gürkan Anadolu’nun her şehrinde değişik tatlar olduğunu kaydederek, kültür şehri Malatya’nın da mutfağının çok önemli olduğunu belirtti. Gürkan, “Gastronomi hakikaten Global Enternasyonal bir terim olarak ifade ediliyor ama ben daha çok Malatya Mutfağı terimini kullanmayı yerinde buluyorum. Anadolu’nun her şehrinde değişik lezzetler, değişik tatlar, değişik yemek ve gıdalarımız var. Biz Malatya’yı tarif ederken Anadolu'yu Anayurt yapan destan şehri ve medeniyetler merkezi diyoruz. O medeniyetler merkezinin yüzyılların getirdiği birikinti ile mutfağında çok zengin olduğu bir şehrin Şehrül-emini olarak görev yapıyoruz.” dedi.

Malatya mutfağının tanıtılması noktasında üzerlerine düşen sorumluluğun farkında olduklarını dile getiren Gürkan, müzeyi herkesin kolay erişebileceği bir noktaya kurmayı düşündüklerini belirterek, "Bu şehrin mutfağının da, yemek çeşitlerinin de ağız tadını da tanıtılması ve ikram noktasında hem de turizm anlamında turizme dönüştürülmesi noktasında Şehrülemin olarak sayın Vali'mizle görevimizin bilincinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Sayın Valimiz ile yaptığımız görüşmede gastronomi mutfağının oluşturulması noktasında hemfikir kaldık. Bu konu ile ilgili gerekli projeler yapıldı bu projelerle ilgili ajanslarda gerekli ödenek aktarımı yakın zamanda gerçekleştirilir.”ifadelerini kullandı.

Başkan Gürkan kurulacak mutfak müzesinin ismi ile ilgili de “Güneşin altın yumurtası mutfağı”nın şimdilik ön planda olduğunu belirterek bu konuda da kamuoyu yoklamalarının yapılacağını ifade etti. Gürkan, “Malatya mutfağından kurulması noktasında kerpiç evler diye tabir ettiğimiz yerde yaptığımız inceleme daha sonra alternatif noktasında neler olabilir diye düşündük. Herkesin erişebileceği, ulaşabileceği, ikramın kolay olabileceği bir mekan olması noktasında tercihlerimizi belirleyelim dedik. Bu tercihlerimizin içerisinde Dede Korkut'un daha uygun olacağını düşündük. Orayla ilgili yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Hem çevreyolu aksı açısından hem ana merkeze giden anayol aksının ortasında olması, park probleminin olmaması, tanıtımı noktasında ikramı noktasında erişebilirlik noktasında daha kolay olabileceğini noktasında şu anda yoğunluğumuz Dede Korkut Parkı alanı. Dünya kayısının yüzde yetmişini Malatya’dan alıyor. “Güneşin altın yumurtası mutfağı” da diyebiliriz. İsimlendirme konusunda kamuoyunda gerekli açıklama ve incelemeler, gerekli değerlendirmeler yapılır. Bunun amacı sadece söz olsun mantığı içerisinde değil bunun aynı zamanda turizme ve gelen ziyaretçilerimize Malatya mutfağının taktırılması, tanıtılması ve Malatya'nın Ağız tadını da farklı olmasını hissettirmesi lazım. Malatya’nın tarihi, kültürel ve sağlık turizminin yanında gastronomisi, mutfağı da çok önemli.” ifadelerini kullandı.

ERTV HABER MERKEZİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.