ERTV

Söğütlü Cami'nin yeri nihayet belli oldu! İnat kurbanı mı?

GÜNCEL

Depremin üzerinden 17 ay geçti, Malatya’da hala Söğütlü Caminin yeri tartışılıyor. Vakıflar Bölge Müdürü, Söğütlü Cami’nin emekliler parkına yapılacağını açıklamıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er de “Yetkisi olmayanlar açıklama yapıyor” diye tepki göstermiş ve söğütlü caminin yerine yapılacağını, böyle bir şeye müsaade etmeyeceklerini söylemişti. Daha sonra Malatya çarşı projesinde Söğütlü Cami’nin olmadığı ortaya çıkmıştı. Neyse Söğütlü Camiye yer bulundu. Son açıklama ise yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Murat Kurum’dan geldi. Bakan Kurum Söğütlü Cami emekliler parkına yapılacak dedi. Peki şimdi 4 ay önce “Buna karar verecek olan belediyedir, böyle bir şeye, hatta böyle bir teşebbüse bile asla müsaade etmeyiz” ifadelerini kullanan Sami Er buna müsaade edecek mi?

6 Şubat depremlerinin üzerinden 17 ay geçti ve sonunda Malatya’nın simgelerinden bir olan Söğütlü Cami’ye yer bulundu.

Malatya Vakıflar Bölge Müdürü Adem Bacanlı, 9 Mart tarihinde yaptığı açıklamada Söğütlü Cami’nin emekliler parkına yapılacağını, Vakıflara ait caminin atındaki pasajın ise yerinde kaldığını belirterek, taslak çizimlerinin tamamlandığını söylemişti.

Aslında proje başından beri belliymiş. Ama projeden haberi olmayan o dönem AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan ve Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Sami Er de bu söylemlere “Buna karar verecek olan belediyedir, böyle bir şeye, hatta böyle bir teşebbüse bile asla müsaade etmeyiz” diye tepki göstermiş ve Söğütlü Caminin yerine yapılacağını söylemişti.

Daha sonra 3 Mayıs’ta dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Mehmet Özhaseki, Malatya’da çarşı projesini incelerken Söğütlü Cami’nin projede olmadığı ortaya çıktı. Hatta Milletvekili Bülent Tüfenkci, Vali Ersin Yazıcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’de bakanın gözü önünde proje görselinde camiye yer aramıştı.

Caminin yerine yapılması talimatını veren Özhaseki’den sonra yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Murat Kurum da Malatya’ya geldi ve eski bakanın verdiği talimatları kaldırarak, Söğütlü Cami’nin Emekliler Parkına yapılacağını açıkladı.

Bakan Kurum açıklamasında şu ifadelere yer verdi; Yeni Camimizi yine burada olduğu yerde yapacağız. Tescilli bir eserimiz, Turizm Bakanlığımız, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz inşallah en kısa sürede aslına uygun bir şekilde camimizin yeniden inşası faaliyetlerini yürütecek. Yine Söğütlü Camimizi de, yeni valilik binamızı yapıyoruz. Valilik binamızın hemen yanında yer alan yaklaşık 7 bin metrekarelik alanda Emekliler Parkı olarak Malatya’mızın bildiği alana yine altındaki esnafımızı da gözetecek meydanı ile parkı ile Malatya’nın şanına yaraşır bir şekilde Emekliler Parkına inşasını gerçekleştireceğiz. Mevcut Söğütlü camisi esnafımızı da aynı şekilde orada mağdur etmeyecek şekilde yeni inşaatımıza taşımış olacağız. Burada yapacağımız yerde de Söğütlü Camisinin bulunduğu alanı, meydanıyla, yeşil alanıyla daha ferah, vatandaşımızı, esnafımızı daha iyi şartlarda hizmet vereceği bir alana çevirmek suretiyle bu projeyi gerçekleştireceğiz. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Yerinde yapılan işleri çok önemsiyoruz. Burada hak sahibi vatandaşımızın dışında hiçbir vatandaşımız olmayacak. Vatandaşımızı, esnafımızı yerine en yakın yerde, şerefiyesi aynı olacak şekliyle, değerini korumak suretiyle , bugünkü haklarını korumak suretiyle yapıyor olacağız. Bu çerçevede İnşallah bu projemizi yürütüyor olacağız.”

Malatya tarihinde hiç olmayan Kuyumcular Çarşısı diye bir çarşıyı piyasaya süren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir kez daha bu uğurda Söğütlü Cam’inin yerini değiştirdi.

Tüm bu yaşananlardan anlaşıldığı üzere aslında Söğütlü Cami’nin projesi 6-7 aydır belliymiş. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in “yetkisi olmayanlar çıkıp açıklama yapıyor” dediği Vakıflar Bölge Müdürü Adem Balcanlı’nın açıkladığı proje doğruymuş.

“Buna karar verecek olan belediyedir, böyle bir şeye, hatta böyle bir teşebbüse bile asla müsaade etmeyiz” ifadelerini kullanan Sami Er’in ise Söğütlü Cami’yi bir seçim malzemesi olarak kullandığı ortaya çıktı. Başından beri projesi belli olan Söğütlü Cami’nin yerinin Sami Er’in inadı uğruna mı yoksa verdiği her söz gibi bu sözünde bir hükmü olmadığı ortaya çıkacağından dolayı mı şimdiye kadar net bir şekilde açıklanmadığı merak ediliyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.