ERTV

Malatya’yı konuştu. Yerinde dönüşüm, işyerlerinin teslimi, hak sahipliği…

GÜNCEL

6 Şubat depremlerinden büyük oranda etkilenen Malatya’da depremin yaraları sarılmaya çalışıyor. Kentte kalıcı konutlar, işyerleri yapılıyor. Peki depremzedeler hak sahipliği konusunda ne yapacak? Nasıl bir yol izleyecek? Konutlara yerleşim, yerinde dönüşüm ve iş yerlerinin teslimi nasıl yapılacak? Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum katıldığı bir televizyon programında merak edilen bu soruları yanıtladı.

6 Şubat’ta meydan gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremler 11 ilde büyük yıkımlara neden oldu. Depremlerden büyük oranda etkilenen Malatya’da kalıcı konutlar, işyerleri, hak sahipliği, konutlara yerleşim, yerinde dönüşüm ve iş yerlerinin yapımı ile teslimi nasıl yapılacak? 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Habertürk TV’de katıldığı programda deprem bölgeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Malatya’ya özel soruları da yanıtlayan Bakan Kurum, deprem bölgesi illerde izlenen yol haritasını paylaştı. 

Bakan Kurum, “Depremin ilk anından itibaren biz her ilimizde seferberlik anlayışı ile hareket ettik. 11 ilimizde ve ilçelerimizde depremden hasar gören her yerde vatandaşlarımızla birlikte acılarımızı paylaşmak ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermek için çalışmalar başlattık. Afetten 15 gün sonra sözleşmelerimizi yaptık. 46. Günde temelleri attık ve 175 bin konut rakamına ulaştık. 11 ilde, köyde, sanayi sitesiyle, köy konutlarıyla 3,5 ayda 175 bin konutun yapımına başlanmıştır. Dünyanın neresine giderseniz gidin böyle bir sayıyı, böyle bir hızı, böyle bir kaliteyi göremezsiniz.

700 bini aşkın çadır kuruldu, 110 bin de konteyner kuruldu. İhtiyaca göre, konteyner talebine göre AFAD’ın koordinasyonunda konteyner yapımına devam ediyoruz. Prefabrik evler yapıyoruz. Bir taraftan da vatandaşımıza kira yardımı yapıyoruz. 

Örneğin Malatya’da evi yıkılan vatandaş yerinde evini yapabilecek mi? Arsası ne olacak? Yeni bir ev yaptığında neden para ödüyor?

İlk etapta 175 bin konutu başlattık, ardından 319 bin, daha sonra 650 bin konutumuzu yapacağız. İlk başlattığımız konutları 1 yıl içerisinde, diğerlerini de etap etap daha önce depremlerde Elazığ, Malatya ve İzmir’de olduğu gibi Kastamonu, Rize Bartın’da sellerin ardından olduğu gibi, Antalya ve Muğla’daki yangınların ardından olduğu gibi vatandaşımıza sözümüzü tutacağız. Hem yerinde hem de rezerv alanlarda çalışıyoruz. Rezerv alanlar dediğimiz, şehrin çeperinde ama uzağında değil, yakınında, zemini sağlam ulaşımı kolay yerler. Biz her şeyi düşünmeseydik, yaşanan depremde 150 bini aşkın konutumuz zarar görürdü. 1 tane vatandaşımızın burnu bile kanamadı. Malatya’da yaptık. Muhalefet, düne kadar TOKİ’yi ağızlarına almayanlar, şimdi TOKİ ile projeler yapacağız diyor. İlk etapta rezervlerden başladık, çünkü şehirlerin içerisinde enkazlar var, enkazları kaldırmadan, orada ayrıntılı jeolojik etüt çalışmalarını yapmadan, mikro bölgeleme çalışmaları yapmadan oraya giremeyiz. Biz bütün deprem bölgelerinde bu çalışmaları yaptık, hala da yapıyoruz. Sıvılaşma riski, zeminin kalitesi gibi o bölgeleri ayrı inceliyoruz ki aynı acıları yaşamayalım. Rezerv konutlarımızı yaptırıyoruz, şehir içerisine de bir master plan hazırlıyoruz. Bu master plan çerçevesinde ayrıntılı etütlerimizi yaptırıyoruz. Orada olması gereken kat yüksekliği nedir? Oraya yerleşim uygun mudur, değil midir? Bunları tespit edip, yeni bir plan yapacağız. Oradaki bir vatandaşın evi bizim yeni düzenlediğimiz imar çerçevesinde, belki yerinde kalacak, belki oraya yeni bir plan yapacağız. Eğer oraya ev yapıyorsak oradan hak sahibi olacak. Oraya ev yapmıyorsak eğer rezervden vereceğiz. Oradaki arsasında daha önce imar hakkı varsa ama bugünkü planlama çerçevesinde yeşil alan olması gerekiyorsa, yol olması gerekiyorsa, arsasının değeri karşısında yeni alacağı konut veya yerden takas yöntemi ile bu bedeli değerlendirmiş olacağız. Rezerv alandan alınan yerden yüzde 50’sini devletimiz ödüyor. Kalan tutarı 2 yıl ödemesiz, 18 yıl faizsiz ödüyor. 

Konteynerlara klima taktırılacak
Kılıçdaroğlu, konutları ücretsiz vereceğiz diyor ya, Kılıçdaroğlu devlet yönetmedi, bir SSK’yı yönetti, orayı da batırdı. Yönetmediği için devlet nasıl yönetilir, bilmiyor. Bir taraftan senin belediyen depremzedeleri aşağılayacak, kapı dışarı etmeye çalışacak. Örneğin Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi depremzedelerimiz kapı dışarı etmeye çalıştı. Bizim medeniyetimiz mazlumun ve ihtiyaç sahibinin kimliği asla sormaz. İnancına, dinine,i mezhebine ve siyasi görüşüne asla bakmaz. Biz bu anlayışla hizmetlerimizi yaptık. İzmir’de, Elazığ’da, Malatya’da kimsenin siyasi görüşüne bakmadık, bize oy vermiş, vermemiş ona da bakmadık. Çok uzağa da gitmeyelim. Defne Hastanesini örnek verelim. Defne’de AK Parti yüzde 8 oy aldı. Önce, bedava konut vaadi veriyorsun, sonra kapı dışarı etmeye çalışıyorsun. İnsanda bir duruş olur. Önümüz yaz. Biz şimdi konteynerlara klimalar taktırıyoruz, çadırlarda yaşayan vatandaşlarımızı da konteynerlara yerleştirmeye çalışıyoruz. 

KAYNAK: ERTV HABER MERKEZİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.