ERTV

‘Malatya Fayyı’nda bilimsel inceleme yapılıyor!

GÜNCEL

Deprem üretme potansiyeli olup olmadığı konusunda uzmanların fikir ayrılığına düştüğü Malatya fayında bilimsel inceleme başlatıldı.

Bilim dünyasında, 6 Şubat 2023’teki asrın felaketi sonrasında gözler Malatya fayına çevrilmişti. 

Malatya fayının deprem üretme potansiyelinin tespiti için Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taylan Sançar ve İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Cengiz Zabcı ve ekibi tarafından kapsamlı bir çalışma başlatılmıştı. İlk etabı tamamlanan çalışmada arazi incelemeleri devam ediyor.

Doç. Dr. Sançar, Malatya fayı için disiplinli bir arazi çalışması başlattıklarını, bu yazın tamamını Malatya’ya ayıracaklarını ifade etmişti.

Doç. Dr. Sançar, “Şu anda Malatya Fayı üzerinde çok yüksek bütçeli ulusal ve uluslararası düzeyde jeolojik, jeofizik ve jeodezik çalışmalar yapılıyor. Bu kadar araştırmacı fayın aktif fay olup olmadığını değil bu fayın deprem üretme potansiyelini araştırıyor. 6 Şubat sonrası durum çok ciddi” paylaşımında bulunmuştu.

Bu bilimsel çalışma sürerken deprem uzmanlarının farklı görüşleri de geniş yankı buluyor. Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş ise, Malatya fayının 3.5 milyon yıl önce aktivitesini kaybetmiş deprem üretmeyen bir segment olduğu görüşünü savunuyor.

175 km uzunlukta 3 parçadan oluşan Malatya fayının son 10 bin yılda en az 10 deprem üretmesi gerekirken hiçbir hareketliliğin yaşanmadığını dile getiren Demirtaş, “Çünkü Deprem üreten aktif bir fay değil. Bırakın son 10 bin yılı (Holosen); son 70 bin yıldır; hatta son 2.6 milyon yıldır (Kuvaterner) Malatya fayı deprem üretmemiştir. 3.5 milyon yıl önce Doğu Anadolu Fay Zonu bölgeye yerleştikten sonra, Malatya Fayı aktivitesini tamamen yitirmiştir. Bilimsel algı ve manipülasyonla 3.5 yıldır deprem üretmemiş Malatya fayının deprem potansiyeli ortaya çıkartılmaz” açıklamasını yaptı.

KAYNAK: Elbistanın Sesi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.