ERTV

Kuru Kayısı Lisanslı Deponun inşaatına başlandı

GÜNCEL

Fırat Kalkınma Ajansı ile Malatya Ticaret Borsası arasında 2017 Cazibe Merkezleri Programı kapsamında desteklenen projelerden biri olan “Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Projesi”nin inşaatına başlandı. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki inşaat çalışmalarını inceledi, süreçle ilgili açıklamalarda bulundu.

Fırat Kalkınma Ajansı ile Malatya Ticaret Borsası arasında 2017 Cazibe Merkezleri Programı kapsamında desteklenen projelerden biri olan “Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Projesi”nin inşaatına başlandı. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki inşaat çalışmalarını inceledi, süreçle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kayısı diyarı Malatya'da çiftçilerin dört gözle beklediği Kuru Kayısı Lisanslı depoculuk projesinin inşaatına başlandı.

Yasal mevzuat çalışmaları 2012 yılında dönemin AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz’ün girişimleriyle tamamlanan Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Projesi için yapılan ihale süreci 5 Eylülde sonlandırılmış, 8 firmanın katıldığı ihalede, en düşük teklifi veren Abdulvahap Yılmaz ile sözleşme imzalanmıştı.

Sözleşme imzalanır imzalanmaz lisanslı deponun inşaatına başlandı ve o günden bu yana oldukça yol kat edildi.

Göreve geldiği 7 Nisan 2018 tarihinden bu yana projenin hayata geçmesi için büyük çaba gösteren Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Kuru Kayısı Lisanslı depoculuk projesinde yaşanan süreci değerlendirdi.

Projeyi hızlı bir şekilde tamamlamaları gerektiğini vurgulayan Özcan, Mart ayına kadar projenin geçici kabulünün yapılması gerektiğini kaydetti. Özcan, “Çok hızlı bir şekilde projeyi tamamlamamız gerekiyor çünkü normalde bizim yasal olarak yapmış olduğumuz protokolde de Martın ilk haftasının sonunda geçici kabulün yapılması gerekiyor. Martta deponun teslimini aldıktan sonra sezonda da buraya artık çiftçimizin ve üreticimizin sabırsızlıkla beklemiş olduğu lisanslı depoya hayata geçirip ürün kabulü de gerçekleştirmeyi planlıyoruz.” dedi.

Lisanslı Depoyu, enerji maliyetini en aza indirgeyecek şekilde planladıklarını dile getirdi Başkan Özcan, proje kapsamında yapılacak olan depoya ilişkin detayları da paylaştı. Özcan, “Ciddi anlamda bir enerji maliyeti ortaya çıkacak. Enerji maliyetlerini en aza indirecek şekilde planlıyoruz depoyu. Dolayısıyla biner tonluk 6 tane depo planlıyoruz. Bununla beraber özellikle arazideki kot farklarından kaynaklanan 5 bin 500 metrede vahşi depolama alanı var. Bura da ileride hem lisanslı depoya çevrilebilir, hem de burada vahşi depolama alanında mutlaka bir üretim tesisi de gerçekleştirilebilir ama şimdi önemli olan o 6 bin tonluk kapasiteli bölümü hayata geçirip onunla ilgili lisansı alabilmek.” diye konuştu.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından da Kuru kayısı lisanslı depoculuk projesi yürütüldüğünü ifade eden Başkan Özcan, her iki projenin birbirinden bağımsız olduğunu belirterek, “Malatya'da şu anda iki tane lisanslı depo projesi var. Bir tanesi Malatya Ticaret Borsası’nın ev sahipliği yaptığı yararlanıcı kurum diye adlandırılan Malatya Ticaret borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı'nın TOBB LIDAS ortaklığı ile birlikte yapmış olduğu alandaki depodur. Bir tanesi de Büyükşehir Belediyesi'nin geçmişte Avrupa Birliği İPART üstünden oda 5 bin ton kapasiteli hayata geçirmeyi bekleyen bir projedir. Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu lisanslı depo ayrı Malatya Ticaret borsasının yapmış olduğu lisansı depo ayrı. Organize Sanayiye inşa ettiğimiz depo daha çok şehrin Batı yakasındaki ilçelerinden gelecek ürünleri toparlayacak projeler. İkisi de çok önemli. İkisinin de Malatya üreticisine ve kuru kayısı ya çok ciddi katkısı olacağını düşünüyoruz. İnşallah Toprak Mahsulleri Ofisinin de bu projeyi hayata geçtikten sonra aktör olarak sisteme dahil edersek o zaman üreticimiz çok daha mutlu olacak.” İfadelerini kullandı.

ERTV HABER MERKEZİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.