ERTV

Altaş: Deprem bölgesi için müjde değil şok etkisi yarattı!

GÜNCEL

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerdeki küçük ve orta ölçekli işletmeler için mücbir sebep halinin 31 Mayıs’a kadar uzatıldığını duyurdu. Yeminli Mali Müşavir Bahadır Altaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, açıklamanın deprem bölgesi için müjde değil bir şok etkisi yarattığını dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem bölgesindeki mükelleflerin yüzde 80'ini kapsayacak şekilde mücbir sebep halinin 6 ay daha uzatılması kararını aldı. Bakan Şimşek’in açıklamasının ardından Yeminli Mali Müşavir Bahadır Altaş yazılı bir açıklama paylaştı.

6 Şubat depremleri sonrası Mücbir sebep ile ilgili süreci hatırlatan Altaş, “6 Şubat gününde yaşanan deprem sonrasında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen ve geride kalan zaman içinde dört kez uzatılan mücbir sebep hali 30 Kasım 2024 tarihinde sona ermişti. Mücbir sebep hali ile ilgili vergi usul kanunda yapılan yasal değişiklikle süre uzatımına 18 ay gibi bir kısıtlama getirilerek deprem bölgesi de depremden en çok etkilenen iller olan Adıyaman Hatay Kahramanmaraş ve Malatya illeri için 30 Kasım 2024 tarihinden geçerli olmak üzere 6'şar aylık süreler halinde toplam 1 yılı geçmeyecek şekilde hazine ve maliye bakanlığına yetki verilmişti. Mücbir sebep hali süresinin bitiminden kırk gün sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bu illerde 2022 yılı Katma değer vergisi beyanı kümülatif toplamı 2,5 milyonun altında kalan vergi mükellefleri için mücbir sebep hali süresinin 31 Mayıs 2025 tarihine kadar uzatıldığı açıklanmıştır.” İfadelerini kullandı.

Yapılan açıklamanın deprem bölgesi için müjde değil bir şok etkisi yarattığını dile getiren Altaş, tüm beklentilerin boşa çıktığını vurguladı. Altaş, “Deprem felaketi bölgedeki tüm vatandaşları olumsuz etkilemiştir. Bu şekilde vergi mükelleflerini kategorize etmek anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi adil bir yaklaşımda değildir. Vergi mükellefi olmayan vatandaşlarda bu depremden olumsuz etkilenmiştir emlak vergisi başta olmak üzere tüm vergileri ayrım yapmaksızın kapsamalıdır. Ayrıca yeni süre uzatımı belki sayısal olarak belirli bir mükellefi kapsasada özellikle Malatya'nın yeniden ekonomik olarak ayağa kaldıracak büyük işletmelerin kapsam dışı kalıyor olması anlaşılır ve izah edilebilir bir durum değildir. Bu firmalar ne yazık bugünden itibaren ciddi bir vergi ve prim borcu ödemelerini yapmak durumda kalacaklar ve ödeme güçlüğü yaşayan firmalar cezalı duruma düşeceği gibi aylık yüzde 4,5 oranında gecikme zammı ile karşılaşacaklardır. Bakanlık tarafın yapılan açıklamada birikmiş borç için 24 ay taksitlendirme ile ilgili yasada mevcut olan gerekli şartların sağlanması ile ilgili hiç bir düzenleme ve açıklama yapılmamıştır. Hazine ve Maliye bakanlığınca mücbir sebep hali süresi uzatımı ile ilgili Katma değer vergisi beyanı kümülatif toplamı 2,5 milyon TL. açıklaması deprem bölgesi için kapsamın daraltılması amaçlanmıştır. Bu şekilde bir kriter konulması teknik olarak da sakıncalıdır şöyle ki 2022 yılında gayrı faal bir firma duran varlık satışı veya iade işlemleri nedeniyle KDV kümülatif toplamı nedeni ile kapsama dahil oluyor. Halbuki bu tür belirlemelerde doğru olan net satış hasılatıdır.” diye konuştu.

Siyasilerin de bugüne kadar bir çalışma yapmamasına tepki gösteren Altaş,” Bugün bir kez daha gördük ki geçtiğimiz aylarda vatandaşa müjde diye paylaşım yapan siyasilerin o günden bugüne hiç bir çalışma yapmadıkları gibi bu konuda da çok yetersiz ve etkisinler. Malatya adına üzücü olan bir o kadarda düşündürücü olan durum budur.” dedi.

ERTV HABER MERKEZİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.