ERTV

Akran zorbalığı okuldan uzaklaştırıyor!

GÜNCEL

Her yıl Şubat ayının son çarşambası “Pembe tişört günü” yani akran zorbalığı ile mücadele günü olarak biliniyor. Okul yaşantısı içinde öğrencilerin bir başka öğrenci veya öğrencileri,  tekrarlayan aralıklarla olumsuz etkilere maruz bırakması olarak tanımlanan bu durum, ne yazık ki günümüzde giderek yaygınlaşmaya başladı. Peki ne yapmalı? Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmeni Suna Yılmaz, yaptığı açıklamada akran zorbalığına maruz kalan çocukların yetişkinlerden yardım istemesi gerektiğinin altını çizdi.

Her yıl Şubat ayının son çarşambası “Pembe tişört günü” yani akran zorbalığı ile mücadele günü olarak biliniyor. Okul yaşantısı içinde öğrencilerin bir başka öğrenci veya öğrencileri, tekrarlayan aralıklarla olumsuz etkilere maruz bırakması olarak tanımlanan bu durum, ne yazık ki günümüzde giderek yaygınlaşmaya başladı. Peki ne yapmalı? Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmeni Suna Yılmaz, yaptığı açıklamada akran zorbalığına maruz kalan çocukların yetişkinlerden yardım istemesi gerektiğinin altını çizdi.

Son yıllarda özellikle okullarda yaşanan akran zorbalığıyla ilgili birçok şey duyuyoruz. Bugüne kadar yapılan araştırmalardan anlayacağımız üzere akran zorbalığı her toplumda ve farklı yaş gruplarında görülen; bireysel, okul, aile ve toplumla ilişkili karmaşık bir yapıya sahiptir. Okul çağında akran zorbalığına maruz kalan çocukların, okul ile aralarındaki bağ, ciddi oranda zedeleniyor.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmeni Suna Yılmaz, akran zorbalığına maruz kalan çocukların yapması gerekenler ile ilgili önemli mesajlar verdi. Yılmaz, “Akran zorbalığı Çok farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Fiziksel,sözel , siber olarak farklı akran zorbalığına maruz kalan bireyin her biri için farklı davranışlarda bulunması gerekir. Örneğin siber zorbalık durumu ile karşı karşıya kalan bir öğrenci ailesinden yardım almalı.Kendi şifresini, iletişim araçlarını başkalarıyla paylaşmamalı. Fiziksel bir zorbalıkta mutlaka öğrenci bir yetişkinden yardım almalı veya kendi imkanları ile bulunduğu yer güvenli bir yer değilse bir an önce oradan ayrılmalı. Çünkü akran zorbalığını uygulayan kişi bireyi yalnız bulduğun zaman bu zorbalığı daha fazla yapamakta. Kişi kendini güvenli bir yere aldıktan sonra bir yetişkinden bu konuyla ilgili yardım istemeli. Okullarımızda akran zorbalığıyla karşı karşıya kalıyor öğrencilerimiz. Okul rehberlik servisi olarak böyle durumlarda öğrencimizle bireysel görüşmeler yapıyoruz. Zorbalığı uygulayan öğrencilerimizin velileri ile görüşmeler sağlıyoruz. Yer yer okul yönetiminden destek alıyoruz. İş birliği ile çalışarak olabildiğince öğrencilerimizi akran zorbalığından koruyoruz” diyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Zorbalığa dur diyen öğrenciler de akran zorbalığı ile mücadele günü kapsamında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akran zorbalığının gerek psikolojik gerekse fiziksel olarak şiddet görmek olduğunu dile getiren lise öğrencisi, “ Buna dur demek için de kendimden büyük kişilerden yani öğretmen ve ebeveynlerimden yardım isterim. Gerekirse güvenlik kuruluşlarına başvurmayı tercih ederim” dedi. Başka bir öğrenci de ”Şuan herkes sosyal medya kullanıyor. İnsanlar, eleştiriye açık olmayan insanlar özellikle siber saldırıya uğrayabiliyorlar. Fotoğraf paylaşınca yapılan yorumlar üzerinden fiziksel özellikleri ile dalga geçilebiliyor” ifadelerini kullandı.

Akran zorbalığına hiç maruz kalmadığını belirten bir diğer öğrenci ise maruz kaldığı takdirde yapması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Öncelikle akranımla kendim konuşmayı tercih ederim. Çünkü özgüvenli durmak lazım. Eğer bunu anlamıyorsa ondan uzak durmaya çalışırım. Yine çözülmezse durumu aileme iletirim. Onların görüşmesini isterim” şeklinde konuştu.

ERTV HABER MERKEZİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.