ERTV

Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

GÜNCEL

Ahilik Kültür Haftası nedeniyle ilk tören Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ile başladı. Kamu kurum ve kuruluşu yönetici ve temsilcileri ile esnaf odası başkanlarının katıldığı törende TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yapıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal marşı ile sona erdi.

Ahilik Kültür Haftası nedeniyle ilk tören Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ile başladı. Kamu kurum ve kuruluşu yönetici ve temsilcileri ile esnaf odası başkanlarının katıldığı törende TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yapıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal marşı ile sona erdi.

İkinci tören, Ticaret İl Müdürlüğü ile Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Battalgazi Belediyesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Törene; Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, belediye başkan yardımcıları, dernek ve oda başkanları katıldı.

Programda konuşan Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, "Ahilik; 13. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar Anadolu’daki esnaf ve sanatkâr birliklerine verilen bir isimdir. Güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, herkesin kendi sanatıyla yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı örgütleyen ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Velinin düşünceleri ve Ahilik geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta, günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir. Ahilik; köylere kadar oluşan örgütlenme yapısıyla, mülki birliği ve bütünlüğü, toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı temel ilke olarak benimseyen, toplumsal ahlak kurallarına bağlı bir toplum kurmayı amaçlayan, ülke ekonomisinde temel ihtiyaç maddelerinin en kaliteli, en güvenilir ve en ucuz biçimde üretmeyi öngören bir teşkilatın adıdır. Ahilikteki iş ilişkileri İslamiyet’e ve kadim geleneğimize dayanmaktadır. Bu yapı ekonomik hayatla ilgili olan iş ahlakını ve ekonomik faaliyetlere katılan insanların işlerini en iyi nasıl yapacaklarına ilişkin kuralları belirlemiş ve yüzyıllarca bu kuralları benimsemiş esnaf ve zanaatkârlar benimsemiştir. Bugün dünyada yeni yerleşen kavramlar olan; tüketici hakları, standardizasyon, kalite güvence sistemleri, kooperatifler, rekabet kurulu, patent enstitüsü, çeşitli meslek kuruluşları gibi kavramlar ve bu kavramların denetimini sağlayan kurumlar. 13. Yüzyılda ahilik teşkilatı aracılığıyla Anadolu ticari hayatına yerleşmiştir. Bu kavramları batıya aktaran birikim Ahilik Kültürüdür" ifadelerini kullandı.

TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin ise ahilik kültüründe dürüstlüğün, mertliğin, haksızlığa karşı mücadelenin olduğunu ifade etti.

Ahilerin Anadolu'da Moğollara karşı mücadele ettiğini dile getiren Keskin, konuşmasında şunları kaydetti: "Anadolu'da Moğollara karşı mücadele veren ta ki 15 Temmuz'da bu yüce milletin FETÖ'ye karşı yaptığı mücadele, bunlar aynı mücadeleler. O gün ki teşkilata baktığınız zaman Anadolu Bacıları (Bacıyân-ı Rûm) Teşkilatı çıkmıştır. Erkeklerin yanında kadınlarımız devletine, milletine yardımcı olmuş; bayrağına, vatanına, ezanına sahip çıkmıştır. İşte bugün Diyarbakır'da olan anneler gibi. Osmanlı kadınları, Cumhuriyet kadınları gibi bugün PKK'ya, FETÖ'ye karşı, PYD'ye karşı çocuklarını ve ülkeyi savunan o kadınların elleri öpülür."

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder de "Biz biliyoruz ki insanoğlunun dünyaya gönderilmesinin amacı dünyayı bir taraftan mamur ederken, ahiretini unutmaması. Ecdadımız bu emr-i ilahiye bağlı kalarak tüm işlemlerini ve işlevlerini buna göre yürütmüştür. Esnafımızda, sanatkarımızda buna göre davranmıştır. Uygulamalarını böyle yapmıştır. Çünkü bizim kültürümüz, bizim dinimiz 'Komşusu açken, kendisi tok yatan bizden değildir.' Ecdadımız buna binaen sabah siftah yaparken, ikinci müşteri geldiğinde komşusuna yönlendirmiştir. Biz, böyle bir kültürün ürünüyüz. Böyle bir geleneğin sahibiyiz" diye konuştu.

Malatya Büyükşehir Belediyesi İkinci Meclis Başkan Vekili Murat Alabaş ise "Anadolu'da Ahi Evran, Türk esnaflarını bir araya getirerek, örgütlemiştir. Yüzyıllardır gelen ahilik geleneği, esnaf ve sanatkarlar dün olduğu gibi bugünde devletimizin temel taşı ve direğidir. Esnaf ve sanatkarlarımız ülkemizin bütün ekonomik darboğazlarında ülkemizin bekası için büyük destekler vermişlerdir" dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık ise Ahilik Kültürü'nün Anadolu topraklarının İslamlaşmasında ve Osmanlı Devletinin kuruluşunda önemli görevler üstlendiğini, mesleki yardımlaşma ve dayanışma sağlamanın ötesinde, maneviyatı maddi kazançtan üstün tutan felsefesi ile insanlığa yeni ufuklar kazandırdığını ifade etti.

Milletvekili Çalık, konuşmasında şunları kaydetti: "Bizim kültürümüzde esnaf sadece alan, satan, ticaret yapan kişi değildir. Semtimizin, mahallemizin, sokağımızın ağabeyidir. Esnaf, manevi değerlerimizin, geleneklerin, kültürün, dilin muhafızı, toplumsal dokunun, sosyal dayanışmanın ve adaletin teminatı, güvenilirliğin, dürüstlüğün simgesidir. Esnafımızı hemen her fırsatta ziyaret ediyoruz. Sizlerle içtiğim bir bardak çayın, yapmış olduğum sohbetin bir başkadır. AK Parti Hükümetleri olarak esnafımızın her zaman yanında destekçisi olduk. Sicil affından ÖTV muafiyetine, Ahilik sandığı uygulamasından faizsiz kredi desteklerine kadar verdiğimiz destek artarak devam etti. Vergi mevzuatında sürekli esnaf ve sanatkarlarımız lehine düzenlemeler yaptık. Emeklilik sonrası işini yürütmeye devam eden esnaf ve sanatkarlarımız için sosyal güvenlik destek primini kaldırdık. Son yıllarda ülkemize yapılmak istenen ekonomik darbeyi de hep birlikte el birliği ile atlattık atlatmaya da devam edeceğiz. Hükümet olarak yaptığımız düzenlemelerle, üretimi, mesleki eğitimi ve kaliteyi artırıcı nitelikteki teşviklerimizle esnaf ve sanatkarımızı güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Malatya 2010-2019 yılları arasında KOSGEB ‘ten 15 bin 428 girişimci adayımız Uygulamalı Girişimcilik eğitimine katılarak Sertifika almıştır. 2003-2019 yılları arasından KOSGEB desteklemelerinden ve kredilerinden toplamda 10 bin 495 işletmemiz 276 Milyon TL’dir."

Malatya Valisi Aydın Baruş ise gençlerin Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen programa katılmalarının önemli olduğunu dile getirdi.

Ahilik Kültürü'nü yeni nesillere anlatmak ve aktarmak amacıyla Ahilik Kültürü Haftası'nı idrak ettiklerini belirten Baruş, "Tarih boyunca uzun süreli medeniyetler kurabilen ve varlığını devam ettirebilen milletler, sosyal hayatında kalıcı müesseseler oluşturabilen, köklü gelenek ve kültüre sahip toplumlar olmuşlardır. Türk milleti, Anadolu'ya ayak bastığı tarihten itibaren toplumsal hayatta önemli bir yeri olan ticaret ve üretim faaliyetlerini düzenlemek, bu faaliyetlerde bulunanlara ilişkin kurallar manzumesi oluşturmaya başlamıştır. Ahilik, esnaf teşkilatı mensupları için ahlak ilkeleri ve temeli yanında aynı zamanda Anadolu'da birliği, refahı, toplum düzenini sağlayan ve halkın maddi manevi tüm ihtiyaçlarına cevap verecek tarza teşkilatlanan sivil toplum kuruluşu olmuştur" dedi.

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Gök, 'Ahilik Kültürü' konulu bir konferans verdi.

Konferansın ardından yılın ahisi Mehmet Çanak'a plaket verilerek, ŞED Kuşatma Töreni gerçekleştirildi. Programda ayrıca, yılın çırağı Mert Efe Demir ile yılın kalfası Muhammed Yasak'a da plaketleri takdim edildi.

Program, Battalgazi Belediyesi önünde gerçekleştirilen aşure ikramının ardından sona erdi.

HABER: FERDİ DURDU/ YENİ MALATYA GAZETESİ- ERTV

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.